Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

Από τι θα κριθεί το μέλλον της Huawei στις ΗΠΑ

  • ( UPD -12/02/2019 13:52 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Δύο υποθέσεις-ορόσημα που αφορούν τον γίγαντα τηλεπικοινωνιών, τη Huawei, πρόκειται να προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μια εντολή που μπορεί να περιορίσει περαιτέρω την ικανότητα των αμερικανικών εταιρειών να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό κατασκευασμένο στην Κίνα.

Οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά θα επηρεάσουν τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με υποτιθέμενη κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα. Η επιτυχία στις υποθέσεις της Huawei θα επηρεάσει επίσης σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης του Τραμπ να πείσει τους συμμάχους να ακολουθήσουν την αμερικανική θέση σχετικά με τον κινεζικό εξοπλισμό.

Η έκδοση από τον Καναδά

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά εξετάζει τώρα μια αίτηση από τις ΗΠΑ σχετικά με το εάν θα εκδώσει την οικονομική διευθύντρια της Huawei, Meng Wanzhou, κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, Ren Zhengfei, για κατηγορίες περί απάτης.

Οι εισαγγελείς της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης λένε ότι Meng και Huawei διέπραξαν απάτη επιδιώκοντας να κρύψουν πληρωμές για εξοπλισμό που πωλείται στο Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις κατά της χώρας αυτής, από τράπεζες των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά έχει προθεσμία έως τη 1η Μαρτίου για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει με το αίτημα των ΗΠΑ, ένα βήμα που θα δώσει το επίσημο πράσινο φως για να αρχίσει η ακρόαση επιχειρημάτων υπέρ και κατά της έκδοσης.

Εάν συμβεί αυτό, μια ακρόαση έκδοσης θα προγραμματιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανικής Κολομβίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά. Η επόμενη εμφάνιση της Meng στο δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η υπόθεση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα έντονη για τον Καναδά, οδηγώντας σε πολλές διπλωματικές πιέσεις από την Κίνα και τις ενδεχόμενες συλλήψεις πολλών Καναδών πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Κίνα ως αντίποινα. Εξαιτίας αυτού, ο Καναδάς ενδέχεται να έχει πρόσθετο κίνητρο να προστατεύσει τα δικά του εμπορικά συμφέροντα με την Κίνα, καθιστώντας την υπόθεση των ΗΠΑ για έκδοση ακόμη πιο δύσκολη.

Η υπόθεση της T-Mobile

Μια ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουάριου στο δυτικό περιφερειακό δικαστήριο του Seattle, προκειμένου η Huawei να λογοδοτήσει στις κατηγορίες ότι έκλεψε την ιδιόκτητη τεχνολογία της T-Mobile, συγκεκριμένα τις προδιαγραφές για ένα ρομπότ δοκιμής smartphone που ονομάζεται "Tappy".

Η Huawei ισχυρίζεται ότι η υπόθεση είχε ήδη εκδικαστεί και διευθετήθηκε το 2017, όταν μια επιτροπή ενόρκων δικαίωσε την T-Mobile με 4,8 εκατομμύρια δολάρια για το θέμα αυτό.

Η υπόθεση είναι σημαντική επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κάνει τολμηρούς ισχυρισμούς για τις φερόμενες δραστηριότητες κατασκοπείας της Huawei για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας. Η υπόθεση της T-Mobile επικαλείται μια συνωμοσία που φτάνει από μηχανικούς εδάφους σε ανώτατα στελέχη, γεγονός που θα συμφωνούσε με τους ισχυρισμούς της κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την εταιρεία.

Η εντολή για τη χρήση κινεζικού εξοπλισμού

Η Huawei και ένας άλλος κινεζικός κατασκευαστής hardware, η ZTE, έχουν δει εδώ και χρόνια τον εξοπλισμό τους να απαγορεύεται για ορισμένες χρήσεις. Όμως, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει μια νέα εκτελεστική εντολή για τις αρχές Μαρτίου, η οποία θα απαγόρευε εκτενέστερα τον εξοπλισμό των εταιρειών αυτών, επιβεβαίωσε ένας υπάλληλος της κυβέρνησης στο CNBC.

Όπως συνέβη σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η νέα απαγόρευση αναμένεται να επικεντρωθεί στον εξοπλισμό του δικτύου 5G, την επόμενη γενιά ασύρματου διαδικτύου. Το πρότυπο 5G υπόσχεται να παρέχει συνδέσεις αρκετά πιο γρήγορα από το ισχύον πρότυπο LTE.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει μελετήσει τις συστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την εθνικοποίηση των προσπαθειών για το δίκτυο 5G προκειμένου να ανταγωνιστεί καλύτερα την Κίνα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required