Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1306

Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις από την J&J για το ταλκ της - $29 εκατ. σε γυναίκα με καρκίνο

  • ( UPD -14/03/2019 15:29 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ένα δικαστήριο ενόρκων της Καλιφόρνια την Τετάρτη απένειμε 29 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση σε μια γυναίκα που κατήγγειλε ότι ύπαρξη αμίαντου στα προϊόντα ταλκ της Johnson & Johnson της προκάλεσε καρκίνο.

Η ετυμηγορία του ανώτατο δικαστηρίου της Καλιφόρνια στο Όκλαντ, σηματοδοτεί την τελευταία ήττα για τον γίγαντα ιατροφαρμακευτικών προϊόντων, ο οποίος αντιμετωπίζει περισσότερες από 13.000 αγωγές που αφορούν τα ταλκ του σε εθνικό επίπεδο.

Η J&J δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση επικαλούμενη «σοβαρά διαδικαστικά και αποδεικτικά λάθη» κατά τη διάρκεια της δίκης, λέγοντας ότι οι δικηγόροι της γυναίκας δεν κατάφεραν ουσιαστικά να δείξουν ότι το ταλκ μωρού περιέχει αμίαντο. Η εταιρεία δεν παρέσχε περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τα προβαλλόμενα σφάλματα κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε ότι οι αποφάσεις των ενόρκων δεν αποτελούν ιατρικά, επιστημονικά ή ρυθμιστικά συμπεράσματα σχετικά με ένα προϊόν», δήλωσε η J&J.

Η εταιρεία αρνείται ότι το ταλκ της προκαλεί καρκίνο, λέγοντας ότι πολυάριθμες μελέτες και δοκιμές από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως έδειξαν ότι το προϊόν είναι ασφαλής και χωρίς αμίαντο.

Η αγωγή υποβλήθηκε από την Terry Leavitt, η οποίος δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το Johnson's Baby Powder και το Shower to Shower – ένα άλλο προϊόν που περιείχε ταλκ και πωλούσε η J&J στο παρελθόν - στη δεκαετία του 1960 και 1970 και διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα το 2017. Πρόκειται για την πρώτη από μια ντουζίνα υποθέσεων κατά της J&J για το ίδιο προϊόν που είναι προγραμματισμένες να δικαστούν το 2019. Η δίκη, που διήρκεσε εννέα εβδομάδες, ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και περιείχε μαρτυρίες από περίπου δώδεκα εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές.

Η υπόθεση της Leavitt ήταν η πρώτη που εκδικάστηκε από τις 14 Δεκεμβρίου, όταν το Reuters δημοσίευσε το ρεπορτάζ που αναφέρε ότι η J&J γνώριζε πως το ταλκ της βγήκε μερικές φορές θετικό σε μικρές ποσότητες αμιάντου από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δεν το αποκάλυψε ποτέ στις αρχές ή τους καταναλωτές.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required