Γενικός Δείκτης:764.61-1.52%
EUR/USD: 1.1217

Ο Τραμπ χάνει τον πόλεμο ενάντια στη Huawei στην Ευρώπη

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κατορθώνει να πείσει την Ευρώπη να αποκλείσει τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυά της.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απαγόρευσε τη χρήση εξοπλισμού της Huawei, παρά τα επιχειρήματα των ΗΠΑ ότι ο εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως για κινεζική κατασκοπεία και τις απειλές του ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν την ανταλλαγή πληροφοριών, εάν αγνοηθούν οι συμβουλές του.

Ο λόγος είναι απλός: Η Huawei είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στο δίκτυο 5G, την εξαιρετικά γρήγορη ασύρματη τεχνολογία που οι ηγέτες της Ευρώπης ελπίζουν ότι θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη μιας οικονομίας βασισμένης σε δεδομένα. Η εταιρεία πέρυσι κατέθεσε 5.405 παγκόσμια διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες), περισσότερα από διπλάσια από αυτά της Ericsson και της Nokia μαζί.

Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη Huawei, δεν έχουν πολλές επιλογές εάν θέλουν την υποδομή 5G της, κάτι που σύντομα θα μάθουν όλοι καθώς ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping ξεκινά μια ευρωπαϊκή περιοδεία αύριο.

Ο Τραμπ έβαλε αρχικά στο στόχαστρο την Huawei ισχυριζόμενος ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Η Οικονομική Διευθύντρια Meng Wanzhou βρίσκεται στο Βανκούβερ και αγωνίζεται ενάντια στην έκδοσή της στις ΗΠΑ. Αλλά οι επικριτές λένε ότι ο πραγματικός στόχος του Τραμπ ήταν να εμποδίσει την κυριαρχία της Κίνας στην ανάπτυξη του 5G.

Όπως είπε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δεν πιστεύει στον αποκλεισμό μιας εταιρείας «απλώς και μόνο επειδή είναι από μια συγκεκριμένη χώρα».

Η Ευρώπη, που βρέθηκε στη μέση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προσπάθησε να εξισορροπήσει τις ανησυχίες για την αυξανόμενη κινεζική επιρροή με την επιθυμία να αυξηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της περιοχής. Χωρίς καμία απαγόρευση, η Huawei βρίσκεται στη διαδικασία για υπογραφή συμβάσεων για την κατασκευή τηλεφωνικών δικτύων 5G.

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επόμενη κίνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Bengt Nordstrom, Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής Northstream για τις τηλεπικοινωνίες. «Όμως, ανεξάρτητα από το μερίδιο αγοράς που η Huawei ενδέχεται να χάσει στην Ευρώπη, θα το κερδίσει πίσω στην Κίνα».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required