Γενικός Δείκτης:772.66-0.48%
EUR/USD: 1.1159

Στον Δρόμο του Μεταξιού: Η Ιταλία υπέγραψε deals €2,5 δισ. με την Κίνα

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Ιταλία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την Κίνα το Σάββατο, γεγονός που την καθιστά την πρώτη χώρα της ομάδας των επτά βιομηχανικών χωρώνπου θα ενταχθεί στο κινεζικό σχέδιο επενδύσεων υποδομών Belt και Road.

Όπως μεταδίδει το Reuters, περίπου 30 παράλληλες συμφωνίες υπογράφηκαν στο περιθώριο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping, στη Ρώμη, δέκα εκ των οποίων με ιταλικές εταιρείες και άλλες είκοσι με υπουργεία και δημόσιους φορείς.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Luigi Dio Maio, δήλωσε ότι οι συμφωνίες ανέρχονται  αρχικά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ  αλλά ότι έχουν πιθανή αξία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθούν λεπτομέρειες για ορισμένες συμφωνίες:

CDP, BANK OF CHINA

Η κρατική τράπεζα της Ιταλίας Cassa Depositi e Prestiti (CDP) υπέγραψε συμφωνία με την Bank of China για να τη δυνατότητα πώλησης ομολόγων "Panda" - χρεογράφων που πωλούνται από αλλοδαπές εταιρείες σε επενδυτές στην ηπειρωτική Κίνα.

Η CDP δήλωσε ότι θα εκδώσει ομόλογα αξίας 5 δισ. γιουάν ($ 744,5 εκατ.). Η CDP και η Bank of China θα συγχρηματοδοτήσουν επίσης ιταλικές εταιρείες με 4 δισ. γιουάν. Στέλεχος της CDP δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι η πρώτη δόση των ομολόγων Panda θα εκδοθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

CDP, SNAM

Η CDP και η ιταλική εταιρεία αερίου Snam έχουν υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με το κινεζικό Silk Road fund (SRF) για συνεργασία σε διεθνείς επενδύσεις στην Κίνα και σε περίπου 120 χώρες που έχουν ήδη υπογράψει την πρωτοβουλία Belt and Road (BRI).

Οι Snam και SRF ανέφεραν ότι θα εξετάσουν ενδεχόμενη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου 

DANIELI

Η ιταλική εταιρεία μετάλλων Danieli υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή τμήματος εργοστασίου χάλυβα στην Κίνα, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

TRIESTE και GENOA PORTS

Η China Communications Construction Company (CCCC) υπέγραψε δύο συμφωνίες συνεργασίας με τον λιμένα  Τεργέστης και με τον αρμόδιο επίτροπο για την ανασυγκρότηση της γέφυρας της Γένοβας που κατέρρευσε πέρυσι.

ANSALDO ENERGIA

Η Ansaldo Energia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία United United Gas Turbine Company (UGTC) για την τεχνολογική συνεργασία στον τομέα των αεριογεννητριών βαρέως τύπου.

ΙNTESA SANPAOLO

Η Intesa Sanpaolo υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κινέζικη πόλη Qingdao για την ανάπτυξη υπηρεσιών διαχείρισης πλούτου για τοπικούς πελάτες μέσω μιας πλήρως ελεγχόμενης εταιρείας, της Yi Tsai. 

ENI

Ο ιταλός ενεργειακός γίγαντας Eni έχει υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την Bank of China για την εξασφάλιση πιστωτικής γραμμής.

FERROVIE DELLO STATO, AEROPORTI DI ROMA

Ο ιταλικός σιδηροδρομικός όμιλος Ferrovie dello Stato, ο αερολιμένας Aeroporti di Roma  και τα μουσεία της Ferrari υπέγραψαν εμπορική συμφωνία με το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Κίνας  για την ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ιταλία.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required