Γενικός Δείκτης:853.320.7%
EUR/USD: 1.1201

Coca Cola HBC: Βλέπουν προοπτικές οι οίκοι παρά τη χαμένη ευκαιρία στην Αφρική

  • ( UPD -21/05/2019 13:31 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Στέλιου Μορφίδη

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Coca Cola HBC δίνουν οι επενδυτικοί οίκοι παρά τις χθεσινές ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε στη μετοχή η χαμένη δυνητικά ευκαιρία στην Αφρική. Υπενθυμίζεται πως χθες η Coca Cola Co ανακοίνωσε πως τελικώς δεν θα προβεί σε πώληση του πλειοψηφικού της μεριδίου στην Coca-Cola Beverages Africa (CCBA), με την οποία είχε συνδεθεί η Cοca-Cοla HBC ως πιθανός αγοραστής, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στα σενάρια του refranchise. Κάτι που προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στη μετοχή της τελευταίας χάνοντας προς στιγμήν 8% στο Λονδίνο για να ολοκληρώσει τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες 5,64% στο ΧΑ με όγκους συναλλαγών μάλιστα που υπερέβησαν το μ.ο. του τελευταίου τριμήνου κατά 3-4 φορές.

Ωστόσο απ' το πρωί η μετοχή επιχειρεί να αντιδράσει ανοδικά έπειτα από ένα μπαράζ εκθέσεων επενδυτικών οίκων που υπογραμμίζουν τις μεγάλες προοπτικές της Coca Cola HBC παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε το ντιλ. Σύμφωνα με την UBS μάλιστα η αμερικάνικη εταιρεία και ο ελληνικός όμιλος δεν τα βρήκαν στην τιμή και/η στην δυνητική ανακατανομή των περιοχών.

Σημειώνει δε πως με την σημαντική ρευστότητα που έχει η Coca Cola HBC (712 εκατ. ευρώ διαθέσιμα στις 31/12/2018 και άλλα περίπου 1 δισ ευρώ απ' τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων) της δίνει την ευχέρεια να προχωρήσει σε άλλες εξαγορές που σήμερα εμφανίζεται να εξετάζει.

Εξάλλου η επενδυτική διατηρεί σύσταση «αγορά» (buy) για τη μετοχή σημειώνοντας πως ο όμιλος μπορεί να σημειώσει πολύ καλή οργανική ανάπτυξη και έσοδα. Μάλιστα εκτιμά πως για το β' τρίμηνο αναμένει ότι η οργανική ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 4,8% με ώθηση από την περίοδο του Πάσχα.

Σε ανάλογο ύφος και οι αναλυτές της Deutsche Bank που επίσης διατηρούν τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή. Μάλιστα σημειώνουν πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν χθες ήταν υπερβολικές, και ότι η διόρθωση αποτελεί αγοραστική ευκαιρία διότι το επενδυτικό story της εταιρείας παραμένει ελκυστικό εν αναμονή και της παρουσίασης των πλάνων της εταιρείας τον επόμενο μήνα. Επιπρόσθετα, σημειώνει, ένα ντιλ για την CCBA δεν φαινόταν για τους επόμενους 6 – 12 μήνες λόγω και της πρόσφατης ανακοίνωσης διανομής ειδικού μερίσματος. Πάνω απ' όλα όμως δεν αποκλείουν ένα ντιλ με την CCBA κάποια στιγμή στο μέλλον.

Στον αντίποδα η Morgan Stanley υπενθυμίζει ότι η απόκτηση της CCBA θα είχε θετική επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή της Coca Cola HBC της τάξεως του 8% για το 2020 και πιστεύουν ότι η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει σε κάποιο βαθμό την πιθανή συμφωνία.

Η Coca-Cola Beverages Africa

Για την ιστορία η Coca-Cola Beverages Africa είναι ο 8ος μεγαλύτερος εμφιαλωτής των προϊόντων της Coca-Cola στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην αφρικάνικη ήπειρο, με ετήσιο τζίρο που ανέρχεται σε 3 δισ. δολ.

Έχει παρουσία σε 12 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, μεταξύ των οποίων η Νότιος Αφρική, η Κένυα, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Μαγιότ (υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας) και το νησιωτικό σύμπλεγμα Κομόρες.

Λειτουργεί περισσότερα από 30 εργοστάσια και εξυπηρετεί πάνω από 600.000 σημεία πώλησης σε όλη την ήπειρο ενώ το 2016, πούλησε πάνω από 51 εκατ. εκατόλιτρα αναψυκτικών. Απασχολεί περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους και κατέχει ηγετική θέση, και στις 12 αγορές που δραστηριοποιείται.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required