Γενικός Δείκτης:698.742.6%
EUR/USD: 1.17

Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας ο Ράτκο Μλάντιτς

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας ενημέρωσε, γραπτώς, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ότι παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση, για λόγους υγείας, του Ράτκο Μλάντιτς. Η οικογένεια του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην στρατιωτικού ηγέτη των σερβοβόσνιων, ζήτησε από το δικαστήριο της Χάγης την προσωρινή αποφυλάκιση του και την μεταφορά του στο Βελιγράδι, για θεραπεία. Ανάλογο αίτημα αποφυλάκισης και μετάβασης του στην Μόσχα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, απορρίφθηκε παρά τις εγγυήσεις που παρείχε η κυβέρνηση της Ρωσίας. Ο Ράτκο Μλάντιτς υπέστη τρία εγκεφαλικά πριν ακόμη συλληφθεί, η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμένη και πολλές φορές η δίκη του διακόπηκε διότι δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχει.

Με την εγγυητική επιστολή η Σερβία εγγυάται ότι, ο κατηγορούμενος θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση όσο θα βρίσκεται σε σερβικό έδαφος ενώ η σερβική κυβέρνηση δεσμεύεται να τον παραδώσει στο δικαστήριο της Χάγης όποτε κάτι τέτοιο ζητηθεί. Η υπουργός Δικαιοσύνης, Νέλα Κουμπούροβιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι το δικαστήριο θα κάνει αποδεκτές τις εγγυήσεις και ανέφερε ότι στο παρελθόν πολλοί Σέρβοι κατηγορούμενοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με εγγυήσεις και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Ένταση προκάλεσε στο σερβικό κοινοβούλιο η απόφαση της κυβέρνησης για τον Μλάντιτς. Βουλευτές από το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) που εκπροσωπεί την βοσνιακή μειονότητα και το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντέδρασαν έντονα ζητώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της. Ο βουλευτής Ένις Ιμάμοβιτς κάλεσε μάλιστα όλους τους βουλευτές βοσνιακής εθνότητας να πάψουν να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required