Γενικός Δείκτης:710.350.36%
EUR/USD: 1.17

Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup μάλλον θα απορρίψει την πρόταση για τον Ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να απορρίψουν την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητες επιτρόπου και προέδρου του Eurogroup. Αυτό δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των προτάσεων από την Κομισιόν.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων με στόχο την ενίσχυση της 19μελούς ευρωζώνης, στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα στο τέλος του 2019.

"Πιστεύω πως το Eurogroup θα επιμείνει να έχει τον δικό του πρόεδρο", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ , απορρίπτοντας την ιδέα της διπλής ιδιότητας.

"Υπάρχει έντονα το αίσθημα στο Eurogroup ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διάκριση ανάμεσα στον ρόλο του Eurogroup, που είναι μια ομάδα υποιυργών, και τον ρόλο της Κομισιόν, η οποία είναι ο φύλακας των συνθηκών", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, τον οποίο θα διαδεχθεί στα μέσα Ιανουαρίου ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε πως οι ιδέες της Επιτροπής για τον νέο ρόλο είναι "πολύ ευρείες και επίσης εξακολουθούν να είναι πολύ αόριστες".

Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως ο νέος υπουργός "θα είναι υπεύθυνος για να προσδιορίζει την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική για την περιοχή του ευρώ ως σύνολο", σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

"Σημαίνει αυτό ότι ο υπουργός Οικονομικών της ΕΕ παίρνει τον έλεγχο εθνικών προϋπολογισμών; Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα, όμως θα έθετε επίσης τεράστια ζητήματα", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ επικαλούμενος ανησυχίες για συνταγματικά ζητήματα και ζητήματα δημοκρατικής νομιμότητας.

Τα περισσότερα χρήματα που δαπανώνται από τις κυβερνήσεις πηγαίνουν σε πολιτικές που ανήκουν πλήρως στην εθνική αρμοδιότητα, όπως η υγεία, η πρόνοια και η παιδεία, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

"Αν έχεις τόσο άμεση επιρροή επί του προϋπολογισμού, θα πρέπει να έχεις και κάποια επιρροή για το πού δαπανάται", υπογράμμισε.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required