Γενικός Δείκτης:708.24-1.35%
EUR/USD: 1.1306

H ισπανική Δεξιά εκλέγει τον διάδοχο του Ραχόι

  • Print
Προσθήκη σχολίου


Το Λαικό Κόμμα της Ισπανίας καλείται να επιλέξει σήμερα το νέο ηγέτη του : θα είναι η εκλεκτή του Μαριάνο Ραχόι,Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία ή μήπως ο γοητευτικός Πάμπλο Κασάντο, ετών 37;

Τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη των Συντηρητικών δίνουν μάχη στις εσωκομματικές εκλογές που διεξάγονται στο Λαικό Κόμμα.Το αποτέλεσμα θα καθορίσει ποιος αναλαμβάνει το ηγετικό ρόλο του κόμματος σε μια εποχή που αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση από το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, το οποίο αυξάνει ραγδαία τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Το κορίτσι του Ραχόι... Σοράγια Σαενθ ντε Σανταμαρία

Είναι το «δεξί χέρι» του Μαριάνο Ραχόι, η έμπιστη που αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές σε κρίσεις όπως αυτή του ιού Εμπολα το 2014 ή των Ισπανών δημοσιογράφων που πιάστηκαν όμηροι από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το 2015.

Η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία με την πεταχτή μυτούλα είναι αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και ανερχόμενο αστέρι της Δεξιάς.Ανέλαβε και προσωρινά τη διοίκηση της Καταλωνίας, σε αντικατάσταση του έκπτωτου Κάρλες Πουιτζντεμόν.

«Το κορίτσι του Ραχόι» («La Niña de Rajoy»), όπως την έλεγαν το 2008 στα πρώτα της βήματα ως εκπροσώπου του Λαϊκού Κόμματος, ήταν μόλις 36 ετών όταν μπήκε «κατά τύχη» στην πολιτική. Μοναχοκόρη φτωχής οικογένειας, αριστούχος απόφοιτος Νομικής, παρουσιάστηκε ένα πρωί του 2001 στο μέγαρο La Moncloa, έδρα της ισπανικής κυβέρνησης, για μια συνέντευξη για δουλειά. Την προσέλαβαν στις νομικές υπηρεσίες του αντιπροέδρου, όπου επικεφαλής ήταν ο Μαριάνο Ραχόι, υπουργός τότε στην κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ήταν «επαγγελματικός έρωτας με την πρώτη ματιά», υποστηρίζει η Σοράγια. Έχει πάθος για την πολιτική και θαυμάζει το αφεντικό της, Μαριάνο Ραχόι που γρήγορα γίνεται μέντοράς της.Το 2004 το Λαικό Κόμμα χάνει τις εκλογές, αλλά εκείνη εκλέγεται βουλευτής. Τον Νοέμβριο του 2011, όταν οι συντηρητικοί κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές, η Σοράγια έχει μόλις γεννήσει ένα αγοράκι.Παίρνει μόλις δύο εβδομάδες άδεια και ρίχνεται ξανά στη σκληρή δουλειά. Οι φεμινίστριες της επιτίθενται, αλλά εκείνη εξηγεί ότι γυρίζει σπίτι κάθε δύο ώρες για να θηλάσει.
Διορίζεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Προεδρίας και επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών.Η Σοράγια είναι αυτή που αντιμετωπίζει τους δημοσιογράφους έπειτα από κάθε υπουργικό συμβούλιο προσπαθώντας να πείσει για την αναγκαιότητα της σκληρής λιτότητας.

Για την σκληροπυρηνική πτέρυγα του Λαικού Κόμματος- του Χοσέ Μαρία Αθνάρ- είναι «πολύ προοδευτική», αλλά για τους υπόλοιπους είναι μια «σιδηρά κυρία της Δεξιάς», που αναδείχθηκε μάλιστα μία από τις πέντε πιο ισχυρές γυναίκες στην Ευρώπη από το περιοδικό «USA Today».

Ο εκλεκτός του Χοσέ Μαρία Αθνάρ- Ο προοδευτικός Πάμπλο Κασάδο

Ο εσωκομματικός της αντίπαλος,Πάμπλο Κασάδο, είναι 37 ετών, φιλελεύθερος και παντρεμένος. Ένας από τους λίγους προστατευόμενους του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ που επιβίωσε στην εποχή του Ραχόι, αγωνίστηκε σε μια ισχυρότερη ιδεολογική πλατφόρμα, διαφημίζοντας τον εαυτό τους ως τον μοναδικό υποψήφιο με όραμα για την ανανέωση του κόμματος.Κάποιοι βλέπουν στο πρόσωπο του Κασάδο έναν «κλώνο» του επικεφαλής των «Ciudadanos», Άλμπερτ Ριβέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κασάδο είχε βρεθεί στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για το αν έλαβε άδικα το δίπλωμα του από το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Η έρευνα συνεχίζεται αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αργότερα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required