Γενικός Δείκτης:655.10.16%
EUR/USD: 1.1297

Γαλλία: Εκτός γάμου γεννιούνται έξι στα δέκα μωρά

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Το ρεκόρ των γεννήσεων εκτός γάμου στην ΕΕ κατέχει η Γαλλία, σύμφωνα με έρευνα του Insee που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 60% των μωρών που γεννήθηκαν πέρυσι στη Γαλλία ήταν εκτός γάμου, ενώ το ποσοστό πλησιάζει το 80% για τις μητέρες ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Στις 28 χώρες της ΕΕ, το ποσοστό ανέρχεται στο 42,6%, ενώ στην Ελλάδα, λιγότερο από το 10% των μωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πέρυσι ήταν εκτός γάμου.

Οι γεννήσεις εκτός γάμου έγιναν σταδιακά κάτι το συνηθισμένο

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όπου οι γεννήσεις εκτός γάμου «θεωρούνταν επί μακρόν αντίθετες με τους κοινωνικούς κανόνες», πλέον, το φαινόμενο έχει σταδιακά γίνει κάτι συνηθισμένο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής.

Το Insee ανέλυσε 770.000 γεννήσεις που δηλώθηκαν στο ληξιαρχείο πέρυσι, ένας αριθμός που σημειώνει μείωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά 1,8% σε σχέση με το 2016.

«Η διάδοση του Pacs (συμφώνου συμβίωσης) και των ελεύθερων ενώσεων, σε βάρος του γάμου, καθώς και η μείωση της ηλικίας γάμου είχαν αποτέλεσμα οι γεννήσεις εκτός γάμου να καταστούν η πλειονότητα από το 2006», σημειώνει το ινστιτούτο.

Το ποσοστό των γεννήσεων εκτός γάμου έφθασε το 60% σε εθνικό επίπεδο το 2017.

Στη Γαλλία, «πολλοί νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1972 και μετά διασφάλισαν προοδευτικά την ισότητα των δικαιωμάτων των παιδιών» τα οποία διακρίνονταν κάποτε σ' αυτά που γεννήθηκαν εντός γάμου και στα εξώγαμα, μια διάκριση που έλαβε τέλος το 2009, υπενθυμίζει ακόμη το Ιnsee.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required