Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Μέι: Η Βρετανία προετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία

  • Print
Προσθήκη σχολίου


Θέσεις μάχης παίρνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, μετά την «ταφόπλακα» που έβαλαν οι ηγέτες των 27 της ΕΕ στο σχέδιο της Τερέζα Μέι για ήπιο Brexit, κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα της προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν υπάρξει πρόταση που αποδεχθεί το Λονδίνο.

Σύμφωνα με την Μέι, μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε μια «προστατευτική» πρόταση για τα σύνορα της Ιρλανδίας, υπό την προϋπόθεση ότι εξυπηρετεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προετοιμαζόμαστε για καμία συμφωνία», τόνισε η Τερέζα Μέι.

«Δεν υπάρχει καμία αντιπρόταση στο τραπέζι»

Πάντως, στη συνέχεια, η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε πιο διαλλακτική, εκτιμώντας ότι «μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία».

Ωστόσο, υπεραμύνθηκε του σχεδίου Τσέκερς, το οποίο, όπως είπε, είναι η μόνη πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο.

«Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», ανέφερε.

Προανήγγειλε νέα πρόταση για τα σύνορα με την Ιρλανδία

Πάντως, η Μέι επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει στην ΕΕ μια νέα πρόταση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η Μέι του μετέφερε ότι θα καταθέσει νεές προτάσεις για το ζήτημα των συνόρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει τίποτε γραπτώς.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες...μου εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ιρλανδία, τονίζοντας ότι μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί την Ιρλανδία, δεν εξυπηρετεί την ΕΕ», είπε ο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των διήμερων συνομιλιών στην αυστριακή πόλη.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required