Γενικός Δείκτης:677.170.84%
EUR/USD: 1.1331

Ιταλία: Ο Ντι Μάιο απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2019

  • ( UPD -26/09/2018 12:20 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε χθες στους υπουργούς ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2019 πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα βασικά αιτήματα του κόμματός του. Διαφορετικά απειλεί ότι δεν θα στηρίξει τον προϋπολογισμό, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης.

Στα αιτήματα συμπεριλαμβάνεται ένα ελάχιστο εισόδημα για τους απόρους και τους ανέργους, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και αποζημιώσεις αποταμιευτών που εξαπατήθηκαν από τράπεζες.

Μετά τις δηλώσεις Ντι Μάιο, υπήρξε ατίδραση από τον ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας, τζιοβάνι Τρία. Όπως μεταδίδει η IlSole24ore, o Ιταλός ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει σνάπτυξη χωρίς πολιτκή σταθερότητα, τόνισε επίσης ότι η Ιταλία έχει δεσμευθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ διεμήνυσε ότι το «εισόδημα των πολιτών» θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού θα παρουσιαστούν αύριο Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και αργότερα θα τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση Ντι Μάιο εστάλη από έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο, και όπως αναφέρει ότι δημοσιονομικοί στόχοι που «δεν θα είναι θαρραλέοι δεν θα λάβουν τις ψήφους των Πέντε Αστέρων».

Πάντως, τα όσα υποστηρίζει ο Ντι Μάιο έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών. Δημοσιεύματα από τον ιταλικό Τύπο ανέφεραν χθες πως οι κυβερνητικοί εταίροι είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το ύψος του ελλείμματος, το οποίο αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019.

Οι πληροφορίες για συμβιβασμό και συμφωνία στην ιταλική κυβέρνηση αποτυπώθηκε στο ιταλικό χρηματιστήριο που χθες έκλεισε με ράλι 1,54%, ενώ και η απόδοση της ιταλικής 10ετίας αποκιμακώθηκε στο 2,9%.

Σήμερα, ο FTSE MIB υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,11% στις 21.644,88 μονάδες ενώ η αποδοση του ιταλικού 10ετούς βρίσκεται στο 2,8129 παραμένοντας χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα.  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required