Γενικός Δείκτης:708.24-1.35%
EUR/USD: 1.1326

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό ως έχει

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, με τον πρωθυπουργό Conte να υποστηρίζει ότι η Ρώμη θα στείλει το προσχέδιο έγκαιρα στις Βρυξέλες.

Παράλληλα, αναφορικά πάντα με τα επιμέρους μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού, ξεκαθάρισε ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 πρόκειται να εφαρμοστεί το εισόδημα του πολίτη, για τη βοήθεια ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Tria, τόνισε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει, θα συνεχιστεί βάσει των όσων προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Tria.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διότι «τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, με συνοχή, όμως, με τις προεκλογικές υποσχέσεις».
«Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στην σταθερότητα», τόνισε.

Μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που εγκρίθηκαν προβλέπουν ότι δεν θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας, και παράλληλη μείωση της συντάξιμης ηλικίας για περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ιταλούς.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Di Maio υπογράμμισε ότι πρόκειται να περικοπούν οι υψηλότερες συντάξεις.

Μέχρι τώρα, έχει διαρρεύσει ότι οι μειώσεις θα αφορούν τις συντάξεις που ξεπερνούν τις 4.500 ευρώ τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο δεν αποδέχεται η Ευρωζώνη, αλλά όπως τόνισαν εκ νέου τόσο οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, η Ρώμη δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υπαναχωρήσει, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες και παρά το συνεχή «χτυπήματα» στις αγορές και κυρίως σε αυτήν ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά.

Ο Salvini προχώρησε, μάλιστα, σήμερα (15/10) ένα βήμα πιο μπροστά, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε εκλεγεί για να αλλάξουμε τα πράγματα, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι από τους κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα που ορίζονται από τις Βρυξέλλες και οι πολλοί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγνοούν, ξεκινώντας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία».

Πάντως η ιταλική κυβέρνηση δέχεται βολές και εκ των έσω με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να απορρίπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σε ενημερωτική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, τονίζεται ότι «το Γραφείο Προϋπολογισμού, δεν εγκρίνει τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019 που δημοσιεύθηκαν στο προσχέδιο, δεδομένου ότι βρίσκονται εκτός του αποδεκτού εύρους στην κατάσταση των διαθέσιμων πληροφοριών.

Οι στόχοι για το ΑΕΠ είναι δύσκολο να επιτευχθούν καθώς φόροι και επενδύσεις δεν θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα.

Η αξιολόγηση απορρέει από τις σημαντικές και πολλαπλές αποκλίσεις στις κύριες μεταβλητές του προγραμματικού πλαισίου, με αναφορά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στις τιμές.
Οι προβλέψεις για μείωση του δημόσιου χρέους που θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1% το 2021 θα μπορούσαν επίσης να επαναξιολογηθούν.

Σε γενικές γραμμές το Γραφείο Προϋπολογισμού θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την οικονομία και φιλόδοξους τους στόχους για το ΑΕΠ».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required