Γενικός Δείκτης:714.820.05%
EUR/USD: 1.1366

Άρχισε στο Βερολίνο η ελληνογερμανική λογοτεχνική συνάντηση «syn-energy»,

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Άρχισε χθες το Ελληνογερμανικό Συνέδριο Συγγραφέων «Syn-Energy Berlin_Athens», το οποίο διοργανώνεται από την γερμανική λογοτεχνική στέγη «Lettrétage e.V» και την πολιτισμική πύλη ελληνογερμανικού διαλόγου diablog.eu και φιλοξενείται στον πολυχώρο Heimathafen στην περιοχή Νοϊκέλν του Βερολίνου.

Το συνέδριο ξεκίνησε προχθές το βράδυ, με την «μεγάλη νύχτα ανάγνωσης», στην διάρκεια της οποίας 20 συγγραφείς από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Κύπρο διάβασαν αποσπάσματα από τα έργα τους. Συντονιστές ήταν ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιαν Βάγκνερ και η κριτικός λογοτεχνίας Κορνέλια Γιεντζ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνέδριο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε «χώρο συνάντησης συγγραφέων από τον ελληνόφωνο και τον γερμανόφωνο χώρο, με κοινές αισθητικές αναζητήσεις, στο πλαίσιο ενός θεματικά συγκροτημένου διαλόγου». Επιπλέον, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, το γερμανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις τρέχουσες εξελίξεις στον ελληνικό λογοτεχνικό χώρο και, όπως επισημαίνεται από τους οικοδεσπότες του συνεδρίου, να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική παραγωγή, τα λογοτεχνικά περιοδικά, τους μικρούς εκδοτικούς οίκους, τα καινοτόμα συγγραφικά εγχειρήματα, τις μεταφραστικές πρωτοβουλίες κ.ά.

Το νέο πρόσωπο της ελληνικής λογοτεχνίας που αποκαλύπτεται μέσω του «Syn-energy» είναι διαφορετικό από τα έργα που γνωρίζουν ήδη οι Γερμανοί, το «Ζ» ή τον «Ζορμπά» και από τον Ελύτη ή τον Σεφέρη, ενώ περιλαμβάνει πτυχές έντονης πολιτικοποίησης, ποπ κουλτούρας, επικοινωνίας κ.λπ. Το Συνέδριο συμπίπτει με την ανακήρυξη της Αθήνας ως «Παγκόσμιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Βιβλίου» για το 2018 από την UNESCO και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό στην προσπάθεια καλλιέργειας διαφορετικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, έπειτα από την δοκιμασία που πέρασαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Μεταξύ των συμμετεχόντων λογοτεχνών είναι ο Σπύρος Μοσκόβου, ο Γιάννης Μπασκόζος, ο Βασίλης Αμανατίδης, η Άντζυ Σαλταμπάση, ο Γιώργος Κατράκης, η Κατερίνα Ηλιοπούλου, η Έλενα Παλαντζά, ο Γιώργος Δημητριάδης, ο Ανδρέας Καραουλάνης, ο Γιαν Κούλμπροτ, ο Κάι Πολ, ο 'Αντριαν Κάσνιτς, ο Γιόχεν Σμιτ κ.ά.

Το έργο υποστηρίζεται από το πολιτιστικό ταμείο του Βερολίνου Hauptstadtkulturfonds και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required