Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.1218

Πότε αναμένεται τελικά να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να περιμένει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους για να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων της, αργότερα δηλαδή από ό,τι αναμενόταν μόλις τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι οι πιθανότητες ύφεσης στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί.

Μέχρι τώρα, όλα έδειχναν πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων το Δεκέμβριο (QE), η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε μια αύξηση των επιτοκίων της το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την καθοδήγηση της ΕΚΤ.

Ωστόσο, ένα «μπαράζ» από αδύναμα δεδομένα - συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, σχεδόν πέρασε ξυστά από μια ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους - υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην εν λόγω δημοσκόπηση υποβαθμίζουν, έτσι, τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Μολονότι θα αποφευχθεί μάλλον η ύφεση φέτος, αναμένεται πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι βαθύτερη από τις προβλέψεις και μια περαιτέρω κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου θα είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ήπια ύφεση», εκτιμά ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Capital Economics.

Οι οικονομολόγοι συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια από το υφιστάμενο ιστορικό χαμηλό του -0,40% στο -0,20% το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η τελευταίες δημοσκόπησης του Reuters έρχονται σε μια περίοδο αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών και με την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πλησιάζει, αλλά χωρίς συμφωνία στον ορίζοντα.

Μόνο δύο από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters προβλέπουν πραγματική συρρίκνωση της οικονομίας μέσα στο 2020. Συνολικά, πάντως, από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών φαίνεται πως έχει αυξηθεί η πιθανότητα μιας ύφεσης την επόμενη διετία στο 35% από το 30% στο οποίο υπολογιζόταν τον Δεκέμβριο.
«Για την Ευρωζώνη το Brexit εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους καθώς θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές προς τη Βρετανία και να αποτελέσει πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη», αναφέρει ο Πίτερ Βάντεν Χουτ, οικονομολόγος της ING

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required