Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.121

Eurogroup: Οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης και Brexit τα θέματα που συζητήθηκαν

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ζητήματα τα οποία αφορούν τη μεταρρύθμιση και ενδυνάμωση της Ευρωζώνης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/1 στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο «τα βασικά θέματα που συζητήσαμε αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένα όργανα της Ευρωζώνης που θα πρέπει να λάβουν χώρα, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στον ESM».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το Brexit και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρωζώνη σε κάθε ενδεχόμενο, είτε τελικώς εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, είτε όχι.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, παρουσία των κ. Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, οι τρεις αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δέχθηκαν ερωτήσεις και για το ιταλικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, με τους οποίους και η Ιταλία θα πρέπει να συμμορφωθεί, κάτι που έχει πράξει, τουλάχιστον, μετά τη μερική υπαναχώρηση της κυβέρνησής της.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη το 2019.

Πρόκειται για ένα προσχέδιο προτάσεων το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Συμβούλιο στις 22/1 και κατόπιν θα κατατεθεί προς έγκριση στους ηγέτες της ΕΕ.

Επίσης συζητήθηκε η ενίσχυση του ρόλου του ευρώ, μία συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί και στα επόμενα Eurogroup προκειμένου να αποφασιστούν οι τρόποι μέσω των οποίων το νόμισμα θα γίνει πιο ισχυρό.

Παράλληλα υπήρξε και συζήτηση για τις «κενές» θέσεις που δημιουργούνται στην ΕΚΤ και για τους υποψήφιους που θα αντικαταστήσουν όσους ολοκληρώνουν τη θητεία τους.

Ο πρώτος που αποχωρεί είναι ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πράετ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2019.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required