Γενικός Δείκτης:731.49-0.23%
EUR/USD: 1.1152

Μέρκελ: Είμαστε περήφανοι για τα αυτοκίνητά μας - Δεν αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας και τη στάση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά την Ρωσία υπερασπίστηκε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της ομιλίας της από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και απηύθυνε έκκληση προς τους ξένους ηγέτες να συνεργαστούν προκειμένου να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα από κοινού.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα γερμανικά αυτοκίνητα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, με την Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να βρίσκεται στο ακροατήριο και κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην πραγματοποιήσει την απειλή της για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη. «Είμαστε περήφανοι για τα αυτοκίνητά μας και πρέπει να είμαστε», δήλωσε η Καγκελάριος και επισήμανε ότι γερμανικές εταιρίες έχουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, από τα οποία μάλιστα πραγματοποιούνται εξαγωγές, π.χ. προς την Κίνα. «Εάν αυτό θεωρείται απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, αυτό μας σοκάρει», τόνισε, καταχειροκροτούμενη.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στον αμφιλεγόμενο αγωγό «Nordstream II», απορρίπτοντας τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για «αιχμαλωσία» της Γερμανίας από την Ρωσία, λόγω της ενεργειακής εξάρτησής της: «Εγώ βρισκόμουν στην Ανατολική Γερμανία κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και η Δυτική Γερμανία έπαιρνε αέριο από την Ρωσία. Δεν πιστεύω ότι σήμερα είναι τόσο χειρότερα από τότε... Η Ρωσία παραμένει εταίρος. Αλλά θέλουμε και η Ρωσία να εξαρτάται μόνο από την Κίνα; Δεν νομίζω», τόνισε η Καγκελάριος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι γεωστρατηγικά η Ευρώπη δεν έχει συμφέρον από τον πολιτικό αποκλεισμό της Ρωσίας, ενώ καθησύχασε την Ουκρανία, η οποία ανησυχεί ότι θα απωλέσει τον ρόλο της στην μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη.

Η κυρία Μέρκελ επέκρινε ακόμη την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Συμφωνία για το Ιράν, αλλά και για την αποχώρηση από την Συρία, εκφράζοντας την επιφύλαξή της σχετικά με το εάν αυτή είναι η σωστή πολιτική για την περιοχή.

Κλείνοντας και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορούν να επιλυθούν τα μεγάλα διεθνή προβλήματα, η Καγκελάριος είπε χαρακτηριστικά: Το μεγάλο παζλ: και ποιος θα μαζέψει τα κομμάτια; Μα μόνο εμείς, όλοι μαζί!», για να δεχθεί παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων, οι οποίοι μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι, επιδοκιμάζοντάς την.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required