Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Ορμπάν: Με σύμμαχο την Πολωνία «εργάζεται για την αναγέννηση» της Ευρώπης

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος απειλείται με διαγραφή από το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του «εφιάλτη» του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού και υποστήριξε πως εργάζεται για μια «αναγέννηση» της κεντρικής Ευρώπης με επικεφαλής την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Ο Ορμπάν, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα επίσκεψη στην Πολωνία, προσκάλεσε τον πολωνό ομόλογό του Ματέους Μαζοβιέτσκι να παρευρεθεί στους εορτασμούς για την εθνική γιορτή της Ουγγαρίας στις 15 Μαρτίου.

Ο ούγγρος ηγέτης εκφώνησε μια ομιλία εγκωμιάζοντας τη συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες: «Η Ουγγαρία και η Πολωνία προχωρούν μαζί, ετοιμαζόμαστε για ένα διαφορετικό μέλλον και ετοιμάζουμε μαζί μια θεαματική αναγέννηση της κεντρικής Ευρώπης».

Από παλιά μέλος του ΕΛΚ, της μεγάλης συντηρητικής πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνασπίζει σχηματισμούς της δεξιάς και της κεντροδεξιάς (μεταξύ των οποίων η ισχυρή γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU), ο Ορμπάν και το κόμμα του, το Fidesz, απειλούνται να διαγραφούν απ' αυτήν καθώς έχουν προσβάλει κατ' επανάληψη τις αξίες αυτής της πολιτικής οικογένειας.

Το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία, δεν είναι μέλος του ΕΛΚ και ο ούγγρος πρωθυπουργός είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα σε μια πιθανή προσέγγιση μ' αυτόν τον σχηματισμό στο πλαίσιο νέων συμμαχιών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

«Όταν οι Βρυξέλλες επιτίθενται στην Πολωνία, όλη η κεντρική Ευρώπη δέχεται επίθεση, περιλαμβανομένων ημών των Ούγγρων», δήλωσε σήμερα ο Ορμπάν.

Οι κυβερνήσεις της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας διατηρούν αμφότερες συγκρουσιακές σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμμαχοι στους κόλπους της ομάδας του Βίσεγκραντ, υπερασπίζονται μια σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης και απαιτούν περισσότερες εξουσίες για τα κράτη μέλη στους κόλπους της ΕΕ.

«Θέλουμε μια νέα εκκίνηση για να σταματήσουμε την παρακμή της Ευρώπης, πρέπει να ξαναδώσουμε την Ευρώπη στους Ευρωπαίους, αυτός είναι ο κύριος στόχος μας, να μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», δήλωσε ο ούγγρος ηγέτης.

Ο Ορμπάν υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη να διαφυλαχθεί μια «χριστιανική Ευρώπη»: «χωρίς υπεράσπιση της χριστιανοσύνης, δεν υπάρχει ελευθερία στην Ευρώπη (...)· χωρίς χριστιανική κουλτούρα, η Ευρώπη θα χαθεί (...)».

Η τύχη του Ορμπάν και του Fidesz πρόκειται να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του ΕΛΚ στις 20 Μαρτίου.

Το αυταρχικό, ευρωσκεπτικιστικό και ξενοφοβικό στυλ της διακυβέρνησης του ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες αυξανόμενη αμηχανία στους κόλπους του ΕΛΚ.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, ο Ορμπάν άρχισε τον Φεβρουάριο μια καμπάνια στον Τύπο, στο Ίντερνετ, καθώς και με αφίσες κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέλος του ΕΛΚ όπως και ο ίδιος, ότι «υποστηρίζει τη μετανάστευση» στο πλευρό του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required