Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1247

Τουσκ: Παράταση του Brexit αν ψηφιστεί η συμφωνία της Μέι

  • ( UPD -20/03/2019 18:53 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Την πιθανότητα αναβολής του Brexit (εφαρμογή του άρθρου 50) για λίγο διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει θετικά για τη Συμφωνία Αποχώρησης, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δήλωσή του, λίγες στιγμές μετά το αίτημα αναβολής που κατέθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε, ωστόσο, ότι η αναβολή έως τις 30 Ιουνίου θα δημιουργήσει πληθώρα νομικών και πολιτικών ερωτηματικών, καθώς μεσολαβούν οι ευρωεκλογές, στις οποίες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να συμμετάσχουν οι Βρετανοί πολίτες ή όχι και πώς μπορεί να δρομολογηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη, με βάση τη χρονική συγκυρία στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Ακόμα κι αν η ελπίδα για τελική επιτυχία μπορεί να φανεί αδύναμη, ακόμη και απατηλή, ακόμα και αν και η κόπωση του Brexit γίνεται όλο και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση μίας θετικής λύσης μέχρι και την τελευταία στιγμή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρότερος Τουσκ σε έκτακτη δήλωσή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης στις Βρυξέλλες τόνισε ότι οι 27 είναι ανοικτοί σε μια μικρή παράταση αρκεί το Λονδίνο να διαβεβαιώσει τις Βρυξέλλες ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα υπερψηφίσει τη μοναδική συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε επίσης ότι σε αυτό το στάδιο δεν βλέπει την ανάγκη νέας συνόδου κορυφής εντός των προσεχών ημερών, πετώντας για ακόμα μια φορά την μπάλα στην πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους ,καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να σπεύσει για διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες και επιφυλάχθηκε για πλήρη συνέντευξη τύπου μετά το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει εκτάκτως σχετικά με την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Τη διεξαγωγή της συζήτησης ζήτησε ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ λέγοντας πως είναι ζωτικής σημασίας για το κοινοβούλιο να εξετάσει τους όρους της προτεινόμενης παράτασης της διαπραγματευτικής περιόδου για το Brexit.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ώρες.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required