Γενικός Δείκτης:764.73-1.5%
EUR/USD: 1.1217

Κύπρος: Νέα προσπάθεια πρόκλησης κρίσης από το «Μπαρμπαρός»

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Νέα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει κρίση μέσω του "Μπαρμπαρός" έπεσε στο κενό το βράδυ της Πέμπτης, που αποτελούσε προφανώς προσπάθεια "απάντησης" τόσο στα αποτελέσματα της Τριμερούς στο Ισραήλ, όσο και σε συνέχεια της σκληρής στάσης του Υπουργού Eξωτερικών της Τουρκίας με τον Έλληνα υπουργό.

Όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com, το βράδυ της Πέμπτης, το "Μπαρμπαρός", αφού πρώτα άλλαξε πορεία και επιτάχυνε –κάτι που δεν συνάδει με την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών– έφτασε σε απόσταση περίπου 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λεμεσού, ζήτησε μέσω ασυρμάτου, από δύο πετρελαιοφόρα που βρίσκονταν στα ανοικτά της Κύπρου, να μετακινηθούν γιατί εμπόδιζαν δήθεν την πορεία του. Να σημειωθεί ότι του "Μπαρμπαρός" προπορευόταν το τουρκικό συνοδευτικό "Tanux-1" και ακολουθούσε δεύτερο συνοδευτικό πλοίο, το "Apollo Moon".

Η προειδοποίηση για μετακίνηση, έγινε προς δύο πετρελαιοφόρα –ένα μεγάλο και ένα μικρότερο– που πραγματοποιούσαν μεταφόρτωση πετρελαιοειδών από το ένα προς το άλλο πετρελαιοφόρο. Βρίσκονταν σε περιοχή ελάχιστα εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, στο ύψος των ακτών Βασιλικού–Ζυγίου. Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή όπου, λόγω σχετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, γίνονται πολύ συχνά τέτοιες θαλάσσιες εργασίες, δηλαδή μεγάλα τάνκερ μεταφορτώνουν σε μικρότερα, χωρίς επιπλέον κόστος, τέλη κ.τ.λ. επειδή βρίσκονται εκτός χωρικών υδάτων.

Οι αξιωματικοί του "Μπαρμπαρός" επικαλέστηκαν μάλιστα στο μήνυμά τους, την παράνομη τουρκική Navtex, που "δεσμεύει" τμήμα του τεμαχίου 7, μεγάλο μέρος του τεμαχίου 8 και μικρό του τεμαχίου 1 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 26 Ιανουαρίου–26 Μαΐου.

Οι καπετάνιοι των δύο τάνκερ απάντησαν πως δεν μπορούν να μετακινηθούν, εξηγώντας ότι βρίσκονται σε διαδικασία μεταφοράς υγρών καυσίμων μεταξύ τους. 

Η ανάλυση των δεδομένων του "Μπαρμπαρός" δείχνει σαφώς ότι επρόκειτο για σκόπιμη πρόκληση που απέτυχε, χωρίς να αποκλείονται επαναλήψεις της.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required