Γενικός Δείκτης:729.310.39%
EUR/USD: 1.1157

Νέοι τριγμοί στην ιταλική κυβερνητική συμμαχία

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η έρευνα για διαφθορά που άρχισε να διενεργείται σε βάρος κορυφαίου στελέχους του κόμματος του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι προκαλεί νέους τριγμούς στην κυβέρνηση συμμαχίας της ακροδεξιάς Λέγκας και του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»).

Ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών της Ιταλίας και σύμβουλος του Σαλβίνι για οικονομικά θέματα, φέρεται να δωροδοκήθηκε με 30.000 ευρώ για να ευνοήσει μια εταιρεία του τομέα της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος μου», τόνισε ο Σίρι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, τονίζοντας πως θέλει να ακουστούν όσα έχει να πει από τους εισαγγελείς. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του.

Όμως το M5S επιμένει ότι ο Σίρι οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της σοβαρότητας των κατηγοριών σε βάρος του.

Ο Σίρι φέρεται να δωροδοκήθηκε από κάποιον που εργάζεται για λογαριασμό επιχειρηματία του κλάδου της αιολικής ενέργειας που έχει σχέσεις με τον σικελιανό φυγόδικο μαφιόζο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Σίρι φαίνεται πως δεν γνώριζε πως ο επιχειρηματίας συνδέεται με τη μαφία της Σικελίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι [ο Σίρι] οφείλει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση (...). Πρόκειται για ηθικό και πολιτικό ζήτημα», δήλωσε ο ηγέτης του M5S, υπουργός Βιομηχανίας και --όπως και ο Σαλβίνι-- αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο.

Αντιθέτως, η Λέγκα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε πως περιβάλλει με την «πλήρη εμπιστοσύνη» της τον Σίρι και ο Σαλβίνι δήλωσε πως ο υφυπουργός «δεν πρέπει να παραιτηθεί.

Η Λέγκα και το M5S ανέλαβαν την εξουσία τον Ιούνιο του 2018, αλλά η συμβίωσή τους έχει αποδειχθεί δύσκολη, με συνεχείς αντεγκλήσεις, που το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί, καθώς τα δύο κόμματα εισήλθαν σε φάση προεκλογικού αγώνα ενόψει ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος συχνά αναγκάζεται να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ή διαιτητή ανάμεσα στα κόμματα της συμμαχίας, δήλωσε πως επιφυλάσσεται να εκφράσει κρίση στην υπόθεση του Σίρι διότι θέλει πρώτα να συζητήσει με τον υφυπουργό.

Ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι (M5S) πάντως ήδη ανακοίνωσε πως απαλλάσσει τον Σίρι από όλες τις αρμοδιότητές του ωσότου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, απόφαση που εξόργισε τη Λέγκα. Το M5S έχει δεσμευθεί ότι θα ασκήσει πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της διαφθοράς.

«Θυμίζω στους φίλους μας των Πέντε Αστέρων ότι υπερασπίστηκαν την [δήμαρχο της Ρώμης Βιρτζίνια] Ράτζι όταν τελούσε υπό έρευνα. Παρακαλώ να μην εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά», πέταξε από την πλευρά του ο Σαλβίνι, αναφερόμενος στο γεγονός πως η δήμαρχος της πρωτεύουσας συνέχισε να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της πέρυσι, παρότι είχε κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας. Αργότερα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required