Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Κόσοβο: Επαναπατρίστηκαν από τη Συρία και τέθηκαν σε κατ οίκον κράτηση

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Δέκα γυναίκες που επαναπατρίσθηκαν στο Κόσοβο από τη Συρία το Σαββατοκύριακο έχουν τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ανακοίνωσε δικαστήριο χθες Τρίτη.

Οι γυναίκες αυτές συγκαταλέγονταν στους 110 πολίτες του Κοσόβου που επαναπατρίστηκαν το Σάββατο από τη Συρία. Από τα 110 πρόσωπα αυτά 32 είναι γυναίκες, 74 είναι παιδιά και 4 άνδρες που είχαν πάει να πολεμήσουν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Οι τέσσερις μαχητές συνελήφθησαν με την άφιξη του αεροσκάφους που τους μετέφερε στην Πρίστινα και διατάχθηκε η κράτησή τους, σε πρώτη φάση για έναν μήνα, προκειμένου να ανακριθούν.

Οι γυναίκες και τα παιδιά μετήχθησαν στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών, έξω από την Πρίστινα, αλλά τους επετράπη να πάνε στα σπίτια τους 72 ώρες αργότερα.

Δέκα γυναίκες θεάθηκαν να εισέρχονται σε δικαστήριο στην Πρίστινα χθες. Μερικές ώρες αργότερα, το δικαστήριο γνωστοποίησε ότι διατάχθηκε να τεθούν σε κατ' οίκον κράτηση, καθώς σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους για ένταξη σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και στη Συρία και στο Ιράκ από το 2014 ως το 2019.

Η κρατική εισαγγελία ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα και για τις 32 γυναίκες που επαναπατρίστηκαν και ότι κι άλλες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον δικαστή σήμερα.

Πάντως ακόμη δεν έχουν ασκηθεί διώξεις.

Μετά την κατάρρευση του αυτοανακηρυγμένου «χαλιφάτου» του Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, πολλές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να δώσουν απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει με τους υπηκόους τους που επιστρέφουν από τα μέτωπα ή έχουν αιχμαλωτιστεί.

Το Κόσοβο έχει κατά 90% μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά το κράτος της έχει κοσμική φύση. Πάνω από 300 πολίτες του ταξίδεψαν στη Συρία μετά το 2012 για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις και 70 εξ αυτών σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 30 κοσοβάροι μαχητές, 49 παιδιά και οκτώ γυναίκες παραμένουν στη Συρία. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα λέει ότι σκοπεύει να επαναπατρίσει όσους υπηκόους του Κοσόβου έχουν αιχμαλωτιστεί ή βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Το 2015, το Κόσοβο κύρωσε νόμο που κατέστησε την συμμετοχή σε πολέμους στο εξωτερικό ποινικό αδίκημα που επισύρει 15ετή κάθειρξη.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required