Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

ΙNG: Τα τέσσερα σενάρια των ευρωεκλογών που «τρομάζουν» τις αγορές

  • ( UPD -24/05/2019 19:53 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τέσσερα σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και στις αγορές ομολόγων παρουσιάζει η ING σε ανάλυσή της.

Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν το ένα τρίτο των εδρών στο Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Politico οι τρεις βασικές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εξασφαλίσουν αθροιστικά σχεδόν το 1/4 των εδρών, οι οποίες, συνδυαστικά, θα ήταν κάτι περισσότερες από αυτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) ομάδες.

Σύμφωνα με την ING, το Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να είναι όντως πιο κατακερματισμένο, αλλά όχι απαραίτητα πιο ευρωσκεπτικιστικό, καθώς παραμένει το μεγάλο ερώτημα εάν οι δυνάμεις αυτές μπορούν να οργανωθούν σε ένα ενιαίο σώμα και να επιδιώξουν από κοινού στόχους

Η Λέγκα του Σαλβίνι κερδίζει πάνω από το 34% των ψήφων

 

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, η Lega του Σαλβίνι θα αντιστρέψει την ισορροπία εξουσίας και ο Σαλβίνι μπορεί να μπει στον πειρασμό να το εκμεταλλευτεί και να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας νέας δεξιάς κυβέρνησης. Το 34% των ψήφων (σε σύγκριση με το 17% στις τελευταίες εκλογές) θα έβαζε τον Σαλβίνι σε εξαιρετικά ισχυρή θέση.

Μένει να φανεί τι προτίθεται να κάνει με τη δύναμη αυτή. Η σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία και στη συνέχεια η μετωπική με τις Βρυξέλλες είναι αρκετά πιθανά. Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, αλλά οι κόντρες θα έρθουν μάλλον πολύ νωρίτερα.

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέφτουν κάτω του 15% και χάνουν τη Βρέμη

Το SPD ήταν πολύ επιφυλακτικό στο να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό πέρυσι και έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει και πάλι τη θέση του μετά το καλοκαίρι. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει έδρες στις Ευρωεκλογές, αλλά το ερώτημα είναι πόσο βαριές θα είναι οι απώλειές τους. Επίσης σε επίπεδο συμβολισμού θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρή μία ήττα στις τοπικές εκλογές της Βρέμης, που διεξάγονται επίσης την Κυριακή. Θα μπορούσε να είναι το τελειωτικό χτύπημα, που θα οδηγήσει στην απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εάν κανείς προσθέσει και το επίμονο σενάριο περί αποχώρησης της Μέρκελ πριν από τις εκλογές του 2021, δεν αποκλείεται να έχουμε ένα καλοκαίρι με «καταιγίδες», τονίζει η ING.

Ο Εθνικός Συναγερμός αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στη Γαλλία

Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οριακής ήττας του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανασχηματισμό και θα περιόριζε την όρεξη για μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα θα υπονόμευε την προσπάθειά του για πολιτική ισορροπία στην Ε.Ε. Θεωρητικά εάν πετύχει να ενισχύσει το ALDE στο Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να έχει ισχυρό λόγο στο ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Κομισιόν ή ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ. Μία βαριά ήττα θα περιόριζε τις δυνατότητες πίεσης, ενώ θα τον ωθούσε πιθανότατα στο να σκληρύνει τη στάση απέναντι στο Λονδίνο, σε περίπτωση που ζητήσει νέα παράταση του Άρθρου 50, πέραν του Οκτωβρίου.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required