Γενικός Δείκτης:848.99-0.51%
EUR/USD: 1.1208

«Μπραντεφέρ» Γαλλίας - Γερμανίας για τα ευρωπαϊκά πόστα

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Σκληρό μπραντεφέρ με αντικείμενο τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα αναμένεται μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας μόλις κλείσουν οι κάλπες - Σε καλό αποτέλεσμα που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση ελπίζει ο Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξέρει ότι εάν αποτύχει σήμερα και η διαφορά στο προβάδισμα της λίστας Λεπέν κριθεί μεγάλη θα χάσει την ικανότητά του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θέλει χωρίς να αναπροσαρμόσει στα νέα δεδομένα την κυβέρνησή του. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό και να ζητήσει, ενδεχομένως, νέα ψήφο εμπιστοσύνης.

Κρίσιμη επομένως για τον Μακρόν η σημερινή εκλογική αναμέτρηση που είναι η πρώτη από την εκλογή του. Πήρε το ρίσκο να εμπλακεί ενεργά στην καμπάνια και να δώσει έτσι το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να την μετατρέψει σε δημοψήφισμα για το άτομό του.

Μάχη για την Κομισιόν

Οι εσωτερικές του δυσκολίες θα έχουν όμως μοιραία αντίκτυπο και στην Ευρώπη.

Εάν βγει αποδυναμωμένος, το ερώτημα είναι πώς θα σηκώσει το ανάστημα για να επιβάλλει τις επιλογές της Γαλλίας στο μοίρασμα των θέσεων σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν, και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για την Κομισιόν η Άγκελα Μέρκελ έχει ήδη τον υποψήφιό της, τον Μάνφερντ Βέμπερ πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είναι για τον Μακρόν κόκκινο πανί. Έτσι αναμένεται ένα μπραντεφέρ ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο.

Στις επιδιώξεις της πάντως η Γαλλία ελπίζει στην υποστήριξη των τριών πρωθυπουργών Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδας.

Για το Ευρωκοινοβούλιο θέληση του Μακρόν είναι να σχηματίσει ένα συμπαγές μπλοκ με τους Φιλελεύθερους του ALDE, με πάνω από εκατό ευρωβουλευτές, ώστε να παίζει το ρυθμιστή ανάμεσα στις δυο κυρίαρχες ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.

 

ΠΗΓΗ: DW

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required