Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η Επίτροπος Ανταγωνισμού διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν

  • ( UPD -27/05/2019 13:24 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, διεκδίκησε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την τρίτη θέση που έλαβαν στις ευρωεκλογές οι Φιλελεύθεροι, η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει.

Ερωτηθείσα αν το αποτέλεσμα των Φιλελευθέρων στις ευρωεκλογές της δίδει το δικαίωμα να διεκδικήσει τη μια από τις καίριες θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η Βεστάγκερ απάντησε: "ναι, πράγματι".

"Δεν υφίσταται πλέον μια πλειοψηφία δύο κομμάτων (του δεξιού φιλοευρωπαϊκού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών). Πρόκειται για ένα νέο κοινοβούλιο", επιχειρηματολόγησε, διαπιστώνοντας το τέλος του ιστορικού δικομματισμού στο ημικύκλιο.

"Πρόκειται για τη νίκη μιας νέας φιλελεύθερης ομάδας, τη νίκη της Δημοκρατίας Εμπρός και του ρουμανικού κόμματος USR-Plus", πρόσθεσε, δηλώνοντας στα γαλλικά: "C'est magnifique" ("Είναι υπέροχο").

Η Βεστάγκερ, η οποία βρίσκεται μεταξύ επτά προσωπικοτήτων που προβλήθηκαν από τους Φιλελεύθερους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους, δεν απέκρυψε τις προθέσεις της.

Από τις επτά προσωπικότητες, αυτή ήταν που βγήκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως έκαναν όλοι οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων των άλλων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφιοι για την διαδοχή του Λουξεμβούργιου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Έσπασε το μονοπώλιο της εξουσίας (...) Υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες τις ερχόμενες μέρες", σημείωσε η Δανή Επίτροπος, αναφερόμενη στους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ως πιθανούς εταίρους στις συνομιλίες αυτές.

"Μπορεί να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός με αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι", πρόσθεσε για να καταλήξει αξιώνοντας "την πρώτη απόλυτα ισότιμη μεταξύ ανδρών και γυναικών Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Το ενδιαφέρον του για μια συμμαχία εξέφρασε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τις ευρωεκλογές και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό με ένα πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια και θα δούμε ποιος θα ηγηθεί της επόμενης Επιτροπής", σημείωσε.

"Θα είναι τιμή μου να είμαι ο επικεφαλής που θα επιτρέψει την υλοποίηση" του προγράμματος αυτού, πρόσθεσε.

Το ΕΛΚ από την πλευρά του διεκδίκησε ήδη από χθες Κυριακή το βράδυ την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required