Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Η Ιταλία παίρνει τη θέση της... Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup

  • ( UPD -13/06/2019 12:25 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

«Μακρύ» αναμένεται να είναι το σημερινό Eurogroup καθώς επί τάπητος θα τεθούν τα ζητήματα εμβάθυνσης της ΟΝΕ, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου.

Όπως σχολιάζουν πολλοί αναλυτές στη σημερινή συνεδρίαση τη θέση της Ελλάδας αναμένεται να πάρει η Ιταλία ως θέμα συζήτησης, καθώς οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα χρέους της γειτονικής χώρας, η οποία αναμένεται να δεχθεί πολλές κόκκινες κάρτες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά και να εισπράξει νέες προειδοποιήσεις πριν μπει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο επικεφαλής του Εurogroup, Μάριο Σεντένο,μιλώντας στους δημοσιογράφους, «είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε όλες τις πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται για να συμμορφωθεί η Ιταλία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ».

Χθες Tετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι η Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό μονοπάτι για φέτος και για του χρόνου αν θέλει ακόμη να αποφύγει να μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Την ίδια ημέρα ο Ιταλος ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι τρία, ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να μειώσει το «τεράστιο» δημόσιο χρέος της για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πάντως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πτοούνται από τέτοιου είδους ανησυχίες, ανοίγοντας θέσεις άνω των 23,5 δισ. ευρώ σε 20ετή κοινοπρακτικά ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της επίσημης ατζέντας του σημερινού Eurogroup που τυπικά ξεκινά στις 3 μμ, αφορούν την τραπεζική ένωση και τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα παρουσιαστεί και μια έκθεση για το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS). Στο τελευταίο αυτό ζήτημα δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά στόχος είναι να μείνει «ζωντανό» προκειμένου να κατατεθούν νέες προτάσεις από την επόμενη Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία «μέχρι το τέλος της ημέρας ή της νύχτας».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required