Γενικός Δείκτης:630.171.76%

Χ. Σημαντώνης: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Την συμβολή της ναυτικής τεχνολογίας στην ανάπτυξη των θαλάσσιων οικονομικών δραστηριοτήτων ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Χαράλαμπος Σημαντώνης μιλώντας στην Ετήσια Συνάντηση Ναυτικής Τεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Ευγενίδη.

«Αν και διαχρονικά η οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης συνδέεται με τις διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες, ωστόσο στο παρελθόν , το κύριο εμπόδιο ήταν η περιορισμένη έρευνα αλλά και η έλλειψη τεχνολογιών , κατάλληλων προκειμένου οι θαλάσσιοι πόροι να μπορούν να είναι κατ' αρχήν προσβάσιμοι και κατά επέκταση εκμεταλλεύσιμοι» επεσήμανε:

«Σήμερα η τεχνολογική πρόοδος είναι ραγδαία δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων τόσο στην ανοικτή θάλασσα όσο και στα βαθιά ύδατα. Σε αυτές περιλαμβάνονται παραδοσιακές δραστηριότητες των θαλασσίων μεταφορών όπως η ναυτιλία μικρών αποστάσεων και η ακτοπλοία αλλά επιπλέον περιλαμβάνονται και οι :

-υπεράκτιες δραστηριότητες

-η γαλάζια βιοτεχνολογία

-η εξόρυξη ορυκτών καθώς και οι

-ανανεώσιμες μορφές ενέργειας από τους ωκεανούς»

Σύμφωνα με τον Χ.Σημαντώνη γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ο κλάδος της ναυπηγικής και του θαλάσσιου εξοπλισμού αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την ανάπτυξη και υλοποίηση κατάλληλων τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την περαιτέρω εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων ενώ ταυτόχρονα μπορούν να δώσουν τεχνολογικές λύσεις για τη μείωση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων αυτών , συμβάλλοντας καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.

«Η ικανότητά μας να εκμεταλλευτούμε υπεύθυνα και βιώσιμα τους θαλάσσιους πόρους, θα καθορίσει τη μελλοντική μας εξέλιξη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required