Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.131

Ξενιτεύονται οι Έλληνες τραπεζίτες της Ναυτιλίας

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η αποχώρηση παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων από τη χρηματοδότηση της Ναυτιλίας και το κλείσιμο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα τραπεζίτες που ασχολούνται με τον κλάδο να αναγκαστούν να φύγουν από την Ελλάδα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η χρηματοδότηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας  μέσω τραπεζών, παραμένει προβληματική. Ακόμη και τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ξεχώριζαν τα τελευταία χρόνια, έχουν μειώσει την έκθεσή τους στον συγκεκριμένο κλάδο με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για το 2018 να μην είναι  απαισιόδοξες.

Το κοινωνικό φαινόμενο του ξενιτεμού επεσήμανε ο  γ.γ. της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας Γιώργος Ξηραδάκης  στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, δίνοντας με αυτή την τοποθέτησή του μία άλλη οπτική γωνία στα προβλήματα της ναυτιλίας.
 
«Δυστυχώς έφθασε η ώρα που θα πρέπει να κόψουμε κομμάτι της πίτας μας για τους ξενιτεμένους τραπεζικούς της ναυτιλίας αλλά και τα χρηματοοικονομικά στελέχη που δουλεύουν σε όλο τον κόσμο, μακριά από την πατρίδα.  Η απομάκρυνση, ξαφνική ή προγραμματισμένη, πολλών και σπουδαίων τραπεζών από την ελληνική αγορά καθώς επίσης και η συρρίκνωση δραστηριοτήτων αρκετών από αυτών που απασχολούσαν δεκάδες εξειδικευμένα στελέχη στις καλές αγορές της ναυτιλίας, έχουν συρρικνώσει τον κλάδο μας επικίνδυνα αφήνοντας πολύτιμη εμπειρία Ελλήνων χρηματοδοτών σε άλλα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα» και συνέχισε:

«Χωρίς να έχει άμεσο αντίκτυπο σε νομοτελειακό επίπεδο, η συνεχιζόμενη πολιτική ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) εμποδίζει νέες τράπεζες που θέλουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική ναυτιλία να μπορούν να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να απασχολήσουν νέα στελέχη.  Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι στην παρούσα φάση για την ανάπτυξη του κλάδου και την μείωση της αυξανόμενης ανεργίας των ναυτιλιακών τραπεζικών στελεχών».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required