Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Ακτοπλοΐα: Η Fortress παραμένει στο «παιχνίδι» για την Attica

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Έντονη «ακτοπλοϊκή παραφιλολογία» προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η απόφαση της Fortress Investnment Group να μετατρέψει σε μετοχές της Attica Group που αντιστοιχούν στο 28,6%, το ανταλλάξιμο ομολογιακό δάνειο που είχε χορηγήσει στη Blue Star Ferries.

H Attica, από την πλευρά της, αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά του δανείου έναντι, περίπου, 87 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να μην περάσει το 28,6% στη Fortress. Απόφαση η οποία θα επισημοποιηθεί στη Γ.Σ. στις 28 Δεκεμβρίου 2018. Η αποπληρωμή θα γίνει με δανεισμό που διαπραγματεύεται να λάβει η Blue Star από πιστωτικό ίδρυμα.

Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι το επενδυτικό fund επικεφαλής του οποίου είναι ο Έλληνας Κωνσταντίνος Δακόλιας, ο οποίος ανελίχθηκε επαγγελματικά στις ΗΠΑ, παύει να ενδιαφέρεται για την ελληνική ακτοπλοϊα.

Όμως η πραγματικότητα ίσως είναι διαφορετική.

Καταρχήν, η Fortress ήθελε να εξαγοράσει τον Όμιλο Attica. Όμως η τιμή που προσέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε χαμηλή από την Τράπεζα Πειραιώς.

«Ήθελε να αγοράσει το 100% της Attica εδώ και πολύ καιρό. Δεν τα βρήκε όμως με την Τράπεζα λόγω του τιμήματος που προσέφερε» επεσήμαναν στο www.newmoney.gr οικονομικοί κύκλοι:

«Φαίνεται ότι δεν ήταν η κατάλληλη εποχή να γίνει η συμφωνία, με όσα συνέβησαν στον τραπεζικό τομέα τις τελευταίες εβδομάδες» και προσέθεσαν:

«Το 2ο καλύτερο σενάριο για τη Fortress ήταν να μετατρέψει το ανταλλάξιμο ομολογιακό δάνειο που είχε χορηγήσει στη «Blue Star Ferries, το 2014, ύψους 87 εκατομμυρίων, σε μετοχές της Attica Group που της έδινε τη δυνατότητα να αποκτήσει αντιστοιχούν το 28,6% του Ομίλου.

Οι μεγαλομέτοχoι του Ομίλου, Tράπεζα και MIG αποφάσισαν να αγοράσουν το μετατρέψιμο δάνειο για να μην περάσει στη Fortress το 28,6%. Έκριναν ότι είναι συμφέρουσα η τιμή αγοράς.»

Στη συνέχεια οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν ότι η Fortress συνεχίζει «να έχει το πάνω χέρι»:

«Ούτως ή άλλως η Fortress παραμένει στο παιχνίδι για την Attica αφού έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 142,5 εκατομμυρίων ευρώ στη MIG το οποίο λήγει τον Οκτώβριο του 2019. Η Fortress έχει ακόμη τον πρώτο λόγο και θα είναι κερδισμένη ό,τι και αν γίνει» και για να τονίσουν με νόημα:

«Οι επενδυτές της Fortress …γουστάρουν την Attica».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required