Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

2ο YACHTING FESTIVAL: Τεράστιο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ολοκληρώθηκε το 2ο YACHTING FESTIVAL - ΓΙΟΡΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που ως κύριο σκοπό του έχει να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου αλλά και σε ξένους επισκέπτες και επαγγελματίες να γνωρίσουν από κοντά την μοναδικότητα της απόλαυσης των Ελληνικών θαλασσών μέσα από ένα – κυρίως – μικρότερο ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε οι ίδιοι να κυβερνήσουν (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση) είτε να χαρούν με την βοήθεια και υποστήριξη από επαγγελματίες.

Περισσότερα από 100 σκάφη όλων των τύπων – ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, μηχανοκίνητα – μικρά και μεγάλα, ήταν ελλιμενισμένα με ελεύθερη πρόσβαση. Επίσης, στον χώρο της Μαρίνας λειτουργούσαν περισσότερα από 100 περίπτερα εκθετών, και επιχειρήσεων ιδιοκτησίας, ναύλωσης και συντήρησης σκαφών, και παροχής διαφόρων υπηρεσιών και εμπορίας προϊόντων χρήσιμων στις δραστηριότητες, αλλά δεν έλειπαν και περίπτερα συναφών θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως κατάδυσης, windsurf και kitesurf, SUP, και άλλων θαλάσσιων αθλημάτων, και εξοπλισμού.

Έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό οι διάφορες πτυχές της δραστηριότητας του γιώτινγκ, ενημερώθηκαν πώς μπορούν και οι ίδιοι να απολαύσουν την χαρά στην θάλασσα ναυλώνοντας ένα σκάφος, με την υποστήριξη επαγγελματιών κυβερνητών, ακόμα και εάν δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, και πώς μπορούν χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς να καθορίσουν ένα δικό τους δρομολόγιο στις απαράμιλλες νησιωτικές και παράκτιες ομορφιές της Ελλάδας, με μια μορφή διακοπών που προσομοιάζει οικονομικά σε ένα καλό κατάλυμα.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης , ο οποίος αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ και συνεχάρη τους διοργανωτές MACT MEDIA GROUP και ΣΙΤΕΣΑΠ για την πραγματοποίηση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Επίσης αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την διευθέτηση και υποστήριξη θεμάτων του κλάδου, και επεσήμανε τις επιτυχίες στην πάταξη παράνομων ναυλώσεων.

Στην χαιρετιστήρια ομιλίας της η Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ Ελένη Βρυώνη, αναφέρθηκε στην επιλογή και σημαντικότητα για τον κλάδο της Μαρίνας Αλίμου, Αττικής, που αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια την κύρια βάση και χώρο ελλιμενισμού περισσότερων των χιλίων 1.000 σκαφών επαγγελματικώς δραστηριοποιούμενων, και είναι το κομβικό σημείο εκκίνησης και ολοκλήρωσης των περισσότερων ναυλώσεων, και είναι ανάγκη να διατηρήσει τον επαγγελματικό της χαρακτήρα. Επίσης επισήμανε ιδιαίτερα ότι σκοπός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΩΤΙΝΓΚ είναι να γνωρίσουν οι Έλληνες και να επιλέξουν και αυτή την μορφή διακοπών, που και είναι προσιτή, και θα ενισχύσουν με την επίσκεψή τους τις διάφορες παράκτιες περιοχές της χώρας, και θα γνωρίσουν και οι ίδιοι απαράμιλλες ομορφιές, που δεν προσεγγίζονται εύκολα, παρά μόνο με σκάφος ή από θαλάσσης.

Καλωσορίζοντας τους επισήμους και επαγγελματίες ο Γιώργος Καραχρήστος, Γενικός Διευθυντής της MACT MEDIA GROUP, διοργανωτής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, επεσήμανε την ευρεία υποστήριξη και παροχή αιγίδας από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, και από όλους τους φορείς που στηρίζουν το Φεστιβάλ ευχαρίστησε τους χορηγούς , τους χορηγούς επικοινωνίας και όλους τους συμμετέχοντες καθώς επισήμανε πως το φεστιβάλ γιώτινγκ είναι μια γιορτή που πρέπει να καθιερωθεί και να αποκτήσει παγκόσμια διάσταση αλλά και φήμη. Επισήμανε ότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση Θαλασσιού Τουρισμού και Yachting που έχει γίνει ποτέ σε μαρίνα της χώρας δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των σκαφών. Αναφέρθηκε ότι κάθε χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη , με σημαντικά συνέδρια , συναντήσεις επαγγελματιών και εκδηλώσεις.

O Προέδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Καρίμαλης Μπάμπης με το χαιρετισμό του επιβεβαίωσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές αυξημένης τουριστικής ζήτησης ως αποτέλεσμα και των προσπαθειών του Υπουργείου και του ΕΟΤ, και επικεντρώθηκε στην μεγάλη σημασία και τον σημαντικό ρόλο που έχει ο κλάδος του γιώτινγκ στην προσπάθεια αυτή.

Πριν την Τελετή Εγκαινίων πραγματοποιήθηκε η Ειδική Ημερίδα «Οι νομοθετικές εξελίξεις για το επαγγελματικό τουριστικό σκάφος και τον θαλάσσιο τουρισμό», στην οποία είχαν την καλοσύνη και συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Γεωργία Καραστάθη και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας με επικεφαλής την Γενική Διευθύντρια Κα Έφη Λιανού, και με την παρουσία των διευθυντικών στελεχών Σοφία Γιαλούτση και Ελένη Κουφοσωτήρη.

Την Παρασκευή και το Σάββατο διοργανώθηκαν δύο συνέδρια, «Οι εξελίξεις στον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ διεθνώς και στην Ανατολική Μεσόγειο» και «Η ανάπτυξη και προβολή τουριστικών περιοχών και οι υποδομές για τον θαλάσσιο τουρισμό», στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20 ομιλητές – μέλη των πάνελ των θεματικών ενοτήτων, που εκτός από την αναφορά σε επίκαιρα ζητήματα, σε έκφραση γνώμης για διάφορους προβληματισμούς του κλάδου, σε παρουσίαση των κυβερνητικών πολιτικών και του προγραμματισμού δράσεων για την ανάπτυξη της δραστηριότητας, απάντησαν και σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν από το ακροατήριο, και τους επαγγελματίες. «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες σε όλους τους ομιλητές που δέχθηκαν να παρευρεθούν και να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους, και να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την λειτουργία του κλάδου» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της στα δύο συνέδρια, η Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ Κα Ελένη Βρυώνη.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι κ. Διονύσης Τεμπονέρας και Γιώργος Τζιάλλας, Γενικοί Γραμματείς αντίστοιχα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, Πρόεδρος του ΕΟΤ, η κα Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Αριστοτέλης Παπαδόπολης – Δετζώρτζης, Προϊστάμενος Τμήματος Ανάπτυξης και Βελτίωσης Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας, οι Πρόεδροι Οργανισμών και Φορέων, κ. Γιώργος Βερνίκος, Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κ. Βασίλης Κορκίδης, Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Σταύρος Κατσικάδης, Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, κ. Αντώνης Χαλκέας, Ένωσης Καταδυτικών Κέντρων, οι Καθηγητές κκ. Γιώργος Αυλωνίτης, Αθανάσιος Κουρεμένος, Θάνος Πάλλης, Δημήτρης Προκοπίου, και οι κκ. Νίκος Γιοβανίδης, Αχιλλέας Τζίμας, Χρήστος Πετρέας. Στα συνέδρια συμμετείχαν ως ομιλητές και από το ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ οι κκ. Κώστας Χιώτης, Ευθύμης Μπιμπής, Πάρις Λουτριώτης και Γιάννης Φαρινόλα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required