Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η θάλασσα και η ναυτιλία βρίσκονται στο DNA μου

  • ( UPD -22/05/2019 13:29 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Τη μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα και τη Ναυτιλία εκμυστηρεύτηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Πειραιά και πιο συγκεκριμένα, στο Ίδρυμα Λασκαρίδη. Τιμήθηκε με το βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» για «την αριστεία στο ναυτιλιακό πολιτισμό και τη αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση» στο πλαίσιο των Βραβείων Ευκράντη.

tsmee

Ο ίδιος προχώρησε σε μία δημόσια εξομολόγηση όπως τη χαρακτήρισε:

«Η σχέση με τη ναυτιλία είναι από μικρό παιδί. Όταν πήγαινα Γυμνάσιο άρχισε να διδάσκεται στα σχολεία για πρώτη φορά το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ο καθηγητής μας μίλησε και για τη ναυτιλία. Εντυπωσιάστηκα. Είπα ότι αυτό είναι το επάγγελμα που ήθελε να κάνω. Ήρθε η εποχή που ο πατέρας μου λόγω δουλειάς έπρεπε να κατέβει Αθήνα. Ήρθαμε οικογενειακώς.

»Όταν είπα στους γονείς ότι θέλω να γίνω ναυτικός, απογοητεύτηκαν. Αντέδρασαν. Θρήνος και οδυρμός. Ήμουν όμως αποφασισμένος. Πεισματάρης πήγα μόνος μου σε ένα γραφείο πίσω από το παλιό υπουργείο Παιδείας να κάνω αίτηση για να γραφτώ σε ναυτικό Λύκειο που ήταν στον Ασπρόπυργο. Μάζεψα όλα τα χαρτιά, και πήγα να τα καταθέσω όλα τα πιστοποιητικά. Όμως δεν τα δέχτηκαν γιατί είχε περάσει η προθεσμία υποβολής. Φαίνεται ότι ο Θεός είχε άλλα σχέδια για μένα» και συνέχισε:

«Επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη τη γενέτειρά μου και έγινα ιερωμένος. Η αγάπη όμως για την ναυτιλία δεν έσβησε. Ίσως αυτό οφείλεται στην καταγωγή μου. Η οικογένειά μου έχει ρίζες στη Χίο. Οι προγονοί μου έφυγαν από το νησί μετά την καταστροφή της Χίου και πήγαν στην Πόλη. Η θάλασσα και η ναυτιλία βρίσκονται στο DNA μου. Σήμερα είμαι ενώπιον σας ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και θέλω να σας μιλήσω για τις υπερδυνάμεις της πατρίδας μας. Η μεγάλη υπερδύναμη που διαθέτουμε είναι ο πολιτισμός μας και η γλώσσα μας. Η τεράστια παράδοση που έχουμε. Η δεύτερη υπερδύναμη είναι η ναυτιλία. Τρίτη υπερδύναμη είναι η Ορθοδοξία μας. Γιατί απέδειξε ακόμη και στις τελευταίες γεωπολιτικό-στρατηγικές εξελίξεις ότι διαθέτει μία δυναμική που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required