Γενικός Δείκτης:850.370%
EUR/USD: 1.1236

Κολλάκης: Ο εφοπλιστής που βοήθησε την επιχειρηματικότητα της ελληνικής ναυτιλίας

  • ( UPD -12/06/2019 12:47 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Μηνά Τσαμόπουλου

Μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, η οποία είναι ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται για την Chartworld συμφερόντων του εφοπλιστή Λου Κολλάκη.
Μάλιστα πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο Ευκράντη - Υποστήριξη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας.

Η ιστορία της Chartworld είναι μακρά και άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικογένεια Κολλάκη, με καταγωγή από τον ιστορικό ναυτότοπο των Οινουσσών. Η οικογένεια άρχισε τη δραστηριοποίησή της στον χώρο της ναυτιλίας με τον Μιχαήλ Κολλάκη στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ στα μεταπολεμικά χρόνια τον διαδέχτηκαν οι γιοι του Στέφανος (1911-1994) και Παντελής (1906-1965). Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο καπετάν Στέφανος Κολλάκης και μετέπειτα δύο από τους γιους του, ο Παντελής (Λου) και ο Γιώργος, δημιούργησαν διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οπoίων και τηνChartworld. 

Σήμερα η Chartworld διαχειρίζεται έναν διαφοροποιημένο στόλο, που αριθμεί 69 πλοία, ενώ μέρος αυτών βρίσκεται ναυλωμένο σε τρίτες εταιρείες, όπως οι CMA CGM, MSC,International Seaways, Zim, Louis Dreyfus, Bocimar.

Με παρουσία στον χώρο της φορτηγού ναυτιλίας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες και με δραστηριοποίηση στους τομείς του χύδην ξηρού φορτίου, των πλοίων ψυγείων, των δεξαμενόπλοιων αλλά και των εμπορευματοκιβωτίων, η Chartworld έχει επιτύχει να αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε πλοιοκτήτες και ναυλωτές.

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη μακρά επιχειρηματική διαδρομή του ομίλου ήταν η απόφαση των αδελφών Παντελή και Γιώργου Κολλάκη, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, να μεταφέρουν τη στρατηγική διοίκηση καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των διαχειριστικών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Όπως σημειώνουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, επρόκειτο για μια απόφαση που αποδείχτηκε επωφελής τόσο για τον Όμιλο Chartworld όσο και για τον ευρύτερο χώρο του ναυτιλιακού επιχειρείν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κρίση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη, «οι εταιρείες του ομίλου, με τους επικεφαλής, το σύνολο του ανθρωπίνου δυναμικού και τον ισχυρό στόλο, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, συνεργαζόμενες και στηρίζοντας δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της ευρύτερης ναυτιλίας, όπως μονάδες ναυπηγοεπισκευής, κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού και προμηθευτές».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required