Γενικός Δείκτης:731.360.8%
EUR/USD: 1.1189

Τα emails του Facebook μπορεί να οδηγήσουν σε νέο «πόλεμο» με την ΕΕ

  • ( UPD -06/12/2018 13:16 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τα emails του Facebook Inc. που δείχνουν ότι η εταιρεία απείλησε να αποκρύψει δεδομένα από πιθανούς αντιπάλους πρόσθεσαν έναν νέο στόχο στο ρυθμιστικό οπλοστάσιο που χτίζεται από τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς.

Η δημοσίευση των emails από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προηγήθηκε της ψηφοφορίας των ευρωβουλευτών την Πέμπτη, με την οποία τίθεται σε εφαρμογή ένα σχέδιο κανόνων που απαιτούν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων τους – δίκαια.

Με τη νέα χρονιά, η Γερμανία θα ολοκληρώσει μια αντιμονοπωλιακή έρευνα, που μπορεί να αναγκάσει το Facebook να αλλάξει τους όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Οι ρυθμιστικές αρχές απορρήτου της ΕΕ είναι επίσης οπλισμένες με την εξουσία επιβολής προστίμου για παραβιάσεις δεδομένων, μετά την ανάπτυξη του GDPR τον Μάιο.

"Το Facebook τώρα έχει προειδοποιηθεί ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, όχι μόνο στις online πλατφόρμες μας, αλλά και στην ίδια μας τη δημοκρατία", δήλωσε ο Claude Moraes, Βρετανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος πίεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Mark Zuckerberg σε μια ακρόαση τον Ιούνιο. "Ένα μεγάλο ραβδί διατίθεται πλέον στην ΕΕ, με τη μορφή αρμοδιοτήτων ανταγωνισμού και φορολογίας", προειδοποίησε.

Τα emails εσωτερικής αλληλογραφίας, που δημοσιεύθηκαν online την Τετάρτη, παρείχαν μια μια ματιά στους τρόπους με τους οποίους τα στελέχη του Facebook, συμπεριλαμβανομένου του Zuckerberg, χρησιμοποιούσαν τις πληροφορίες που δημοσίευσαν οι χρήστες ως ένα εμπόρευμα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών στόχων.

Διάφορες εφαρμογές κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο του Facebook για να αναπτυχθούν, όσο κάτι τέτοιο δημιουργούσε μια αυξημένη χρήση του Facebook. Ορισμένοι ανταγωνιστές, σε μια λίστα που εξετάστηκε από τον ίδιο τον Zuckerberg, δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα εργαλεία και τα δεδομένα του Facebook χωρίς την προσωπική υπογραφή του.

Οι γίγαντες του διαδικτύου με πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών και η δυνατότητα να συντρίψουν τους αντιπάλους τους με την αποκοπή τους από τις πλατφόρμες τους, γίνεται όλο και περισσότερο το επίκεντρο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών. Τόσο η ΕΕ όσο και η Γερμανία εξετάζουν πώς η Amazon.com Inc. αντιμετωπίζει τους πωλητές στην πλατφόρμα της, ενώ η Microsoft Corp. και η Apple Inc. Βρίσκονται υπό έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αποτρέψουν την πρόσβαση των αντιπάλων στους στις πλατφόρμες τους. Το Facebook μια μακροχρόνια έρευνα από την ΕΕ, αλλά αργότερα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 110 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν ανακοίνωσε πώς θα μπορούσε να συνδέσει δεδομένα μεταξύ υπηρεσιών.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required