Γενικός Δείκτης:698.742.6%
EUR/USD: 1.17

Τι ζητούν τα νησιά εν όψει κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ

  • Print
Προσθήκη σχολίου

της Στεφανίας Σούκη

Πόρους ανάλογα με έσοδα που φέρνουν στο Δημόσιο ζητούν τα νησιά ενόψει της επικείμενης κατάργησης, από 1ης Ιανουαρίου 2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου όπου εξακολουθεί να ισχύει.

Την πρόταση κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρχος και εδράζεται στη λογική ότι «είναι δίκαιο και αυτονόητο, κάθε περιοχή της χώρας να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση το ποσοστό που συμμετέχει και στην συγκέντρωση των πόρων αυτών στα ταμεία του κράτους. «Φορολογική εξίσωση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να μην συνεπάγεται, επιτέλους, και συμμετοχή των νησιών μας στους πόρους που τους κατανέμονται, σε ποσοστό ευθέως ανάλογο με το ποσοστό που συμμετέχουν και στα δημόσια έσοδα.»

Ο Γ. Χατζημάρκος ζητεί ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία κατανομής των κεντρικών πόρων στις Περιφέρειες στις χώρας, σκοπό την αποκατάσταση της ισονομίας που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τεράστια μεταρρύθμιση για τη χώρα. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, ακριβώς επειδή θεωρείται «πλούσια», χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν το γεγονός ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης υπέστη την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ της, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή Περιφέρεια, ο κ. Χατζημάρκος τονίζει:

«Δεν ζητάμε καμία χάρη. Δεν ζητάμε καμία εξαίρεση. Αυτό που ζητούμε είναι να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί. Αυτό που χρειαζόμαστε και που αντιστοιχεί στη δυσκολία των συνθηκών και στις απαιτήσεις που γεννούν οι αυξημένες ανάγκες. Από μια Πολιτεία που σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας από τον τουρισμό».

Η πρόταση του Περιφερειάρχη κατατίθεται ενόψει της επικείμενης κατάργησης, από 1ης Ιανουαρίου 2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου όπου εξακολουθεί να ισχύει. Επ' αυτού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζητά από την κυβέρνηση να ζητήσει από τους θεσμούς τουλάχιστον την χρονική επέκταση της αναστολής κατάργησης, δεδομένου ότι οι συνθήκες που την επέβαλαν, συνεχίζουν να υφίστανται. Και να διαπραγματευτεί στη συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οριστική αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που διέπει τα νησιά μας.

Ο Περιφερειάρχης αναδεικνύει το έλλειμμα της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τη νησιωτικότητα, σε βαθμό που να απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα των νησιών, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης των νησιών στην κοινή γνώμη της χώρας, ούτως ώστε να διαμορφωθεί το απαιτούμενο άλλοθι για την φοροεπιδρομή των τελευταίων χρόνων.

«Η νησιωτικότητα δεν είναι οι καλοκαιρινές εικόνες των lifestyle περιοδικών και ιστοσελίδων. Αυτός ο λαϊκισμός και αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ήταν που χρησιμοποιήθηκε χυδαία και από κόμματα και από δημοσιογράφους και από τους θεσμούς, για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να επιβάλλουν την καταστροφική τους πολιτική.

Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύθηκαν στη συνέχεια, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Ούτε ανακουφίζουν τις πληγές μας», τονίζει και προσθέτει:
«Η νησιωτικότητα καταγράφεται ως αντικειμενική κατάσταση που απαιτεί, βάση της κοινής λογικής, να λαμβάνεται υπόψη κατά την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων πολιτικών. Η Συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, η εφαρμοζόμενη νησιωτική πολιτική από την Πολιτεία και τα μεγάλα λόγια της συμπαράστασης και της υποστήριξης, είναι κενά περιεχομένου και γι' αυτό αποτελούν βαθύτατη προσβολή προς τους νησιώτες μας. Προς όλους εμάς».

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required