Γενικός Δείκτης:853.320.7%
EUR/USD: 1.1201

Νέα νομοθετική ρύθμιση και συγχρηματοδοτούμενα έργα έργα €25 εκατ. στον ιαματικό τουρισμό

  • ( UPD -20/05/2019 12:45 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Nέο πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό προανήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα δίνεται η εκ νέου δυνατότητα υποβολής αιτήσεων αναγνώρισης ιαματικών φυσικών πόρων σε όσους τους διοικούν, τους διαχειρίζονται, τους εκμεταλλεύονται.

«Πρόκειται για βασικό αίτημα που διευκολύνει την ανάπτυξη του», ανέφερε ο ίδιος στην εκπομπή «Επιχειρήματα» της ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «αυτή την στιγμή, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους οι οποίοι υπάρχουν, τους ευρωπαϊκούς. Για αυτό, στις προθέσεις μας είναι να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές δικαιοδοσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Συγκεκριμένα, θα προκηρύξουμε συγχρηματοδοτούμενα έργα πάνω από 25 εκατ. ευρώ, ακριβώς για τις ιαματικές πηγές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση και μία προκήρυξη που θα υπάρχει με τους Δήμους με συγχρηματοδοτούμενα ΕΣΠΑ.

Ουσιαστικά οι Δήμοι θα μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ευρωπαϊκών πόρων τα οποία πρέπει αυτή τη στιγμή να διοχετευτούν στην αυτοδιοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα και όπου μπορεί  να υπάρξει ανάπτυξη του τουρισμού».

Κατά τα λοιπά έκανε λόγο για θετικές επιπτώσεις από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης όσον αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ: «Τα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν ήταν τα δύο πάγια αιτήματα του τουριστικού κλάδου. Άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13 στο 6%, στη διαμονή από 1η του 2020 από 13 στο 11%, αυτά θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Και βεβαίως όλα τα άλλα θετικά μέτρα, βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη συνεπώς βελτιώνουν και την τουριστική ανάπτυξη.

Ήταν μέτρα τα οποία ήρθαν στο κατάλληλο χρονικό σημείο για τον τουρισμό. Έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, να ωθήσουν προς τα μπροστά και ήδη η αγορά και οι φορείς έχουν ανταποκριθεί θετικά σε αυτά, και είναι ένα γεγονός το οποίο θα συνδράμει στις θετικές εξελίξεις τις οποίες θα έχουμε».

Για την πορεία της φετινής τουριστικής χρονιάς έκανε λόγο για μια πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός: «Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες.

Εμείς βάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Tην προηγούμενη χρονιά είχαμε 33 εκατομμύρια διεθνείς αυξήσεις, έναντι 24 εκατομμυρίων το 2014. Είναι ένα πολύ υψηλό νούμερο, ο στόχος αυτή τη χρονιά, την ανταγωνιστική, την φετινή είναι να είμαστε ακόμα πιο ψηλά. Τα πράγματα είναι σε θετική κατεύθυνση, οι προσδοκίες υπάρχουν, υπάρχουν βέβαια υπάρχουν φέτος και ισχυρά ανταγωνιστικές συνθήκες αλλά έχουμε μάθει στη χώρα μας σε αυτό το πλαίσιο, εννοώ από τις γύρω χώρες, την Τουρκία και από άλλες χώρες. Αυτή την χρονιά ανακάμπτουν αυτές οι χώρες, συνεπώς εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, έχουμε όλο το επιχειρησιακό πλάνο, όλο το σχέδιο και μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα».

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required