Γενικός Δείκτης:689.96-1.26%
EUR/USD: 1.18

«Άγριο» σφυροκόπημα σε Τσακαλώτο από ξένα funds στο διήμερο της BNP Paribas

  • ( UPD -02/10/2017 19:01 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Δημήτρη Παφίλα
[email protected]

Άγριο «σφυροκόπημα» θα δεχθεί αύριο από ξένους επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες και τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από την εφαρμογή νέων λογιστικών προτύπων. Σε κλειστό διήμερο συνέδριο που διοργανώνει η Γαλλική Τράπεζα BNP Paribas, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ξένα επενδυτικά funds θα ρωτήσουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ότι δηλαδή «την Παρασκευή θα δοθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών».

Τα μηνύματα από τους ξένους επενδυτές είναι άκρως αρνητικά καθώς οι περισσότεροι δεν θεωρούν επενδύσιμες τις ελληνικές τράπεζες, όταν κυκλοφορούν νέα σενάρια για κεφαλαιακές ανάγκες.

Αντίθετα με ότι είπε ο κ. Τσακαλώτος, η ανακοίνωση των stress tests δεν έγινε ποτέ. Ύστερα από τον συμβιβασμό μεταξύ ΙMF και SSM σε ότι αφορά τους ελέγχους ποιότητας ενεργητικού (AQR), στην αγορά κυκλοφορούν συνεχώς σενάρια ζημιών από τα νέα λογιστικά πρότυπα, υψηλών προβλέψεων και νέων κεφαλαιακών αναγκών.

Μάλιστα, ένα ερώτημα των ξένων επενδυτικών funds θα είναι γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν την δυνατότητα να αποσβέσουν στην πενταετία το νέο λογιστικό ifrs9 και χρειάζεται να λάβουν την ζημιά εφάπαξ. Στο συνέδριο της BNP Paribas, εκτός από τα ξένα επενδυτικά funds θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των διοικήσεων των 4 ελληνικών τραπεζών, εκπρόσωποι από το IMF, την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το υπουργείο Οικονομικών.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required