Γενικός Δείκτης:698.742.6%
EUR/USD: 1.17

Μεγαλύτερες προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια» θα ζητήσει από τις τράπεζες η ΕΚΤ

  • ( UPD -03/10/2017 17:34 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

«Σκληραίνει» το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η ΕΚΤ πρόκειται να ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εξοικονομήσουν κεφάλαια για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από 1η Ιανουαρίου, όταν και θα υιοθετηθεί το διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς 9 ( IFRS 9), η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες δύο χρόνια για να εξοικονομήσουν τα κεφάλαια αυτά και επτά χρόνια για να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα δάνεια» μέσω ρυθμίσεων, πωλήσεων και εκποιήσεων.

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί,αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ιταλίας που έχουν μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, τα νέα μέτρα δεν θα ισχύσουν για τα υπάρχοντα NPLs, που ανέρχονται περίπου στο 1 τρισ. στην Ευρωζώνη, αλλά θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέου χρέους.

"Η εφαρμογή αναχωμάτων (backstops) δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της ΕΚΤ.

Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε θέση να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το α' τρίμηνο του 2018. Το νέο πλαίσιο δεν θα είναι δεσμευτικό, ωστόσο οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν ικανοποιητικά τις όποιες αποκλίσεις.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required