Γενικός Δείκτης:645.24-0.5%
EUR/USD: 1.1313

Αλλαγές στον νόμο για τις διοικήσεις τραπεζών

  • ( UPD -24/06/2018 08:28 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Επαναξιολόγηση και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή των μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης κατά την ομιλία του στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τη συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυσή της.

Η ανάγκη να αναθεωρηθεί το πλαίσιο για τα Δ.Σ. βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την ομιλία του κ. Γιάννη Δραγασάκη στην εκδήλωση της ΕΕΤ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να έχουμε επισκέπτες διευθύνοντες συμβούλους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανάγκη αλλαγής του συγκεκριμένου πλαισίου συναινούν και οι θεσμοί και είναι από τα ζητήματα που θα εξεταστούν το φθινόπωρο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, τα μέλη των Δ.Σ. στις τράπεζες πρέπει αν είναι Ελληνες να έχουν τραπεζική εμπειρία δέκα ετών και αν είναι ξένοι τριών ετών. Οι συγκεκριμένες διατάξεις δημιουργούν στρεβλώσεις, καθώς αποκλείουν πρόσωπα, όπως τον επικεφαλής μιας μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας ή έναν έμπειρο επιχειρηματία, επειδή κατά κανόνα δεν διαθέτουν την πολυετή προϋπηρεσία σε Δ.Σ. τραπεζών που ορίζει ο νόμος. Το μοντέλο για τη σύνθεση των Δ.Σ. επιβλήθηκε στη συμφωνία με τους δανειστές του 2015. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τις κατάλληλες προσαρμογές και στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον SSM, το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία.

Η συμπλήρωση των 90 ετών της ΕΕΤ γιορτάστηκε με ειδικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ενωση. Σε επίσημο δείπνο που δόθηκε στο Ζάππειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, επίσημος ομιλητής ήταν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο που κατέγραφε την εξέλιξη του τραπεζικού κλάδου, ενώ απονεμήθηκε βραβείο για την προσφορά του στον κ. Γιάννη Κωστόπουλο της Alpha Bank, το οποίο και παρέλαβαν τα παιδιά του. Την επομένη της εκδήλωσης ακολούθησε κλειστό γεύμα του κ. Ρέγκλινγκ με τον πρόεδρο της ΕΕΤ και τους επικεφαλής των τραπεζών.

Η ομιλία Καραμούζη

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικό­λαος Καραμούζης τόνισε ότι: «Απώτερος στόχος μας μέχρι το 2022 το αργότερο είναι να έχουμε μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό τη σχέση NPEs προς το σύνολο των δανείων, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο στόχος, είπε ο κ. Καραμούζης, πρέπει να επιτευχθεί διασφαλίζοντας δίκαιη μεταχείριση των συνεπών πελατών και ταυτόχρονα προσφέροντας βιώσιμες λύσεις και ευκαιρίες αποπληρωμής σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμείλικτα το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά επιχειρούν να επιρρίψουν το κόστος στους φορολογούμενους, στους καταθέτες, στους συνεπείς πελάτες, στην κοινωνία. Ο κ. Καραμούζης, κάνοντας απολογισμό της πορείας του τραπεζικού κλάδου, τόνισε ότι είναι θετικός για το 2017.

«Δικαιολογείται», είπε, «συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς να υποτιμούμε τις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας. Μετά από δέκα χρόνια ζημιών, η ισχνή έστω επάνοδος του τραπεζικού συστήματος στην οργανική κερδοφορία από το 2016 συνεχίστηκε και το 2017. Ωστόσο, η κόπωση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων είναι εμφανής και ανησυχητική. Οι καταθέσεις ανακάμπτουν με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Ομως απέχουμε από την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας», υπογράμμισε, ώστε να περιοριστεί το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό στο τραπεζικό σύστημα ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ.

Η πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και οι διατραπεζικές συνθήκες δανεισμού βελτιώνονται, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί πλήρως η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA συνεχίζεται και το υπόλοιπο προσεγγίζει σήμερα τα 10 δισ., έναντι 86 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2015. Ο κ. Καραμούζης είπε ότι οι κοινές προσπάθειες τραπεζών, κυβέρνησης και αρμόδιων φορέων απέδωσαν και έτσι «διαθέτουμε ένα από το πιο σύγχρονα και πλήρη στην Ευρώπη νομικά και θεσμικά πλαίσια διαχείρισης NPEs, που διευκολύνει επίσης τη δημιουργία αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς». Οπως θύμισε, το ύψος των NPEs στο τέλος του α' τριμήνου του 2018 μειώθηκε στα 92 δισ. έναντι 107 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. «Προχωράμε», κατέληξε, «με αποφασιστικά βήματα στην επίτευξη του στόχου μείωσης των NPEs στα 64 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019».

  • copyright: Yes
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required