Logo
Print this page

Κόκκινα δάνεια και κεφαλαιακή επάρκεια στο μενού θεσμών – τραπεζιτών

Προσθήκη σχολίου

Για τις 16.00 είναι προγραμματισμένο το ραντεβού των τραπεζιτών με τους επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου των θεσμών στο Χίλτον. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση τους, μετά την έξοδο της χώρας απ' το πρόγραμμα προσαρμογής με την ατζέντα να καλύπτει όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν την κατάσταση αλλά και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος υπό το πρίσμα της μεγάλης πρόκλησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό τρία βασικά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι.

Το πρώτο και κορυφαίο θέμα είναι τα «κόκκινα δάνεια» με δεδομένο μάλιστα πως οι τράπεζες ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους για τη μείωση τους ως το 2021.

Το δεύτερο ζήτημα θα είναι η κεφαλαιακή επάρκεια η ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έπειτα και απ' τον προβληματισμό που προκάλεσαν κάποια σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων α' εξαμήνου. Εξάλλου μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο εποπτικός έλεγχος αξιολόγησης (SREP), που αφορά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Οι θεσμοί εστιάζουν στο κομμάτι των προβλέψεων, αλλά και της κερδοφορίας.

Το τρίτο θέμα στην ατζέντα είναι η θέσπιση νομοθετικών προσαρμογών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής.

Τα κόκκινα δάνεια

Για τους θεσμούς η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι καίριας σημασίας προκειμένου να ανεβάσει ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία. Γι αυτό εξάλλου πιέζουν διαρκώς στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ζητώντας χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων: πωλήσεις, αναδιαρθρώσεις και πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις βιώσιμες σε βάθος χρόνου, αλλά και ενεργή δευτερογενή αγορά.

Στο μέτωπο αυτό οι τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε πρόσφατα η ΤτΕ, εμφανίζονται να τα έχουν πάει καλύτερα από το αναμενόμενο το α' εξάμηνο της χρονιάς. Και τούτο διότι πέτυχαν κατά 1,6 δισ. ευρώ μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, περιορίζοντας τα στα 88,6 δισ ευρώ (από 90,2 δισ που ήταν ο στόχος). Ωστόσο η μείωση αυτή μέχρι στιγμής στηρίζεται κυρίως στις πωλήσεις πακέτων δανείων (2 δισ) και σε διαγραφές (1,6 δισ) και ο δρόμος είναι μακρύς. 

Μέχρι το τέλος του 2019 τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) πρέπει να έχουν μειωθεί στα 64,6 δισ ευρώ και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPLs) στα 38,6 δισ ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια δεν είναι μόνο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια αλλά παράλληλα να βελτιωθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και της διαδικασίας ελέγχου και ρύθμισης ώστε να βρεθεί ο χώρος για επαναφορά της πιστωτικής επέκτασης.

Προς το παρόν ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει μέριμνα προβλέψεων αλλά και οι ζημιές που παρουσιάζουν ένεκα απουσίας εργασιών έχουν αρχίσει να απασχολούν εκ νέου τους θεσμούς.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required
Copyright © 2013 - 2014 newmoney.gr | developed by cloudevo
ΑΤΗΕΧ Data: powered by InBroker