Γενικός Δείκτης:732.120.9%
EUR/USD: 1.1188

Morgan Stanley: 3 λόγοι που το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια θα αποτύχει

  • ( UPD -16/11/2018 12:40 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Σε νέα της έκθεση, η Morgan Stanley σχολιάζει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα εκφράζει τους προβληματισμούς της για το εν λόγω σχέδιο, και παραθέτει τρεις λόγους που ενδέχεται να αποτύχει:

1) αν το κεφάλαιο του SPV αποτελείται μόνο από απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου (DTA) και καθόλου κρατική στήριξη/εγγύηση είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ιδιώτες επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν (αγοράζοντας ομόλογα του SPV) την εξαγορά των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στην καθαρή λογιστική αξία στην οποία οι τελευταίες τα διακρατούν. Αυτό το σενάριο ουσιαστικά θα υπονοεί ότι τα κόκκινα δάνεια που σήμερα έχουν οι τράπεζες είναι επαρκώς καλυμμένα και ότι το πρόβλημα των NPEs ουσιαστικά δεν υφίσταται.

2) Αν τα NPEs μεταφερθούν σε υφιστάμενες τιμές αγοράς (κάτι που θα βοηθούσε το SPV να εκδόσεις ομόλογα για να τα εξαγοράσει) και αυτές οι τιμές διαφέρουν σημαντικά από την καθαρή λογιστική αξία στην οποία κρατούνται από τις τράπεζες η συναλλαγή θα μπορούσε να έχει τον κίνδυνο διαγραφών από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν την κεφαλαιακή επάρκεια σε πίεση.

3) Για τις ελληνικές τράπεζες περίπου τα μισά κεφάλαια είναι με τη μορφή αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία θεωρείται κατώτερης ποιότητας από τους οίκους αξιολόγησης, δεδομένου ότι η επιλεξιμότητά τους για μετατροπή σε μετρητό ή ομόλογα εξαρτάται από την ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου. Η τελευταία είναι περιορισμένη ενώ η πρόσβαση στην αγορά απατηλή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε πως η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο ροκειμένου να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά το ήμισυ, σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο εν συνεχεία θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περί τα 42 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν στο Bloomberg ότι το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required