Γενικός Δείκτης:733.182.23%
EUR/USD: 1.1168

Σουηδικές αρχές: «Πολύ σοβαρή» η υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στη Swedbank

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ως «πολύ σοβαρές» χαρακτήρισαν οι τραπεζικές εποπτικές αρχές της Σουηδίας τις πληροφορίες που μετέδωσε η σουηδική τηλεόραση περί εμπλοκής της Swedbank σε σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στο οποίο έχει εμπλακεί και η Danske Bank. 

Η Danske τελεί υπό έρευνα σε πέντε χώρες για ποσό που ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ λόγω υπονοιών για παράνομες πληρωμές από τη Ρωσία και πρώην σοβιετικές χώρες που βρέθηκαν να έχουν μεταφερθεί μέσω της θυγατρικής της στην Εσθονία.

Σύμφωνα με τη σουηδική τηλεόραση υπάρχουν έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι τουλάχιστον 40 δισ. σουηδικές κορώνες (ή 3,3 δισ. στερλίνες) διακινήθηκαν μεταξύ λογαριασμών στη Swedbank και τη Danske το διάστημα 2007 – 2015, καλώντας την Εσθονία να ερευνήσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η μετοχή της Swedbank που έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές της χρηματοπιστωτικής κρίσης με πτώση 14%, έχανε νωρίτερα 9,2%.

Η σουηδική τραπεζική αρχή (FSA) ανέφερε πως αυτές οι πληροφορίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες ότι οι σουηδικές τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα χρήματος, αν και το εύρος των παράνομων μεταφορών στην περίπτωση της Swedbank φαίνεται να είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της Danske.

Την Τετάρτη, ο Σουηδός υπουργός χρηματαγορών, Per Bolund, είχε πει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ενδέχεται να πλήξουν τη φήμη του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required