Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Εθνική: Μείωση των NPEs στο 5% έως το 2022 στο σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο

  • ( UPD -16/05/2019 18:01 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου


Τους στρατηγικούς στόχους της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάσε η διοίκησή της στο πλαίσιο του investment day, σήμερα στο Λονδίνο με στόχο το μετασχηματισμό. 

Σύμφωνα με την παρουσίαση η Εθνική, σχεδιάζει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 5% των συνολικών δανείων έως το 2022, από 41% στα τέλη του 2018, και θα έχει αυξήσει την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity-ROE) στο 11%, με δείκτη Common Equity Tier I περίπου στο 15%.

Η μείωση των NPEs στα περίπου 1,7 δισ. ευρώ, από 16,3 δισ. το 2018, θα προέλθει από πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων καταναλωτικών και εταιρικών δανείων. 

ete-22.JPG

Οι έξι στρατηγικές προτεραιότητες, όπως τις παρουσίασε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχουν ως εξής: 

1) Εκκαθάριση ισολογισμού

Εμπροσθοβαρής μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με στόχο ο σχετικός δείκτης να υποχωρήσει στο ~ 5%

2) Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της κινητικότητας του προσωπικού

Ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης και εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους, με περιορισμό καταστημάτων και αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού.
Πλήρεις μειώσεις FTE και εξορθολογισμός, με στόχο μείωση κατά 17% του λειτουργικού κόστους.

3) Ενίσχυσης της παραγωγής εσόδων

Βελτίωση του προσανατολισμού των πωλήσεων και των υπηρεσιών αυξάνοντας τα έσοδα με λιγότερες επισφάλειες, με στόχο τις συναλλαγές μέσω ψηφιακών καναλιών

4) Επιβράβευση απόδοσης και ευθύνης

Επιβράβευση προσωπικού και παρότρυνση για ευθυγράμμιση των μεμονωμένων στόχών με τους στρατηγικούς στόχους

5) Βελτίωση της ορατότητας και του ελέγχου

Βελτίωση των εργαλείων προγραμματισμού και διεύθυνσης πελατών που επιτρέπουν αποφάσεις βάσει αξίας και κινδύνου

6) Τεχνολογική αναβάθμιση υποδομών

Επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής υποδομής, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και τα επίπεδα υπηρεσιών

stoxoi-ete.JPG

«Υγιής και κερδοφόρα»

«Θα γίνουμε μια κερδοφόρα και υγιής τράπεζα έως το 2022», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Εθνικής, κ. Π. Μυλωνάς κατά την παρουσίαση της «ατζέντας 2022» στους επενδυτές. Σύμφωνα με τις παραδοχές του σχεδίου, η τράπεζα αναμένει συνολική αύξηση 400 εκατ. στα βασικά έσοδα έως το 2022, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στο 1,27 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 1 δισ. το 2018 και τα έσοδα από προμήθειες να διαμορφώνονται στα 350 εκατ. ευρώ το 2022 από 228 εκατ. το 2018.

Τα καθαρά δάνεια στο τέλος του 2022 αναμένεται να ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις εκτιμάται ότι θα ανέρχονται στα 47,5 δισ. ευρώ έναντι 43 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018.

Μείωση προσωπικού και καταστημάτων

Το πλάνο μετασχηματισμού προβλέπει μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 20% έως το τέλος του 2022, μέσω εμπροσθοβαρούς μείωση του προσωπικού και μείωσης των καταστημάτων. Ειδικότερα, ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα από περίπου 8.850 άτομα στο τέλος του 2018 θα μειωθεί κατά 1.500 άτομα έως το τέλος του 2020 και περαιτέρω κατά περίπου 200 άτομα έως το τέλος του 2022. Το πλάνο προβλέπει ότι θα απασχολούνται στην τράπεζα στο τέλος του 2022 περίπου 7.150 εργαζόμενοι. Επίσης ο αριθμός των καταστημάτων θα μειωθεί σε περίπου 390 στο τέλος της φετινής χρονιάς από 460 στο τέλος του 2018.

Στροφή σε ψηφιακά κανάλια

Η ατζέντα μετασχηματισμού προβλέπει ταχεία μετάβαση των συναλλαγών σε ψηφιακά κανάλια και την εστίαση του δικτύου λιανικής σε πωλήσεις συμπληρωματικών προϊόντων και την παραγωγή προμηθειών ενώ προβλέπεται να υπάρξουν στελέχη που θα επιφορτιστούν λογαριασμούς υγιών μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν πελάτες της Εθνικής. Οι πελάτες που χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια εκτιμάται ότι στην τετραετία θα ανέλθουν περίπου στο 25% από 8% σήμερα.

Ακολουθεί αναλυτικά το σχέδιο της Εθνικής, όπως παρουσιάστηκε στους επενδυτές στο Λονδίνο 

 

Δείτε εδώ την παρουσίαση της τράπεζα στους επενδυτές 

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required