Η Norges Bank Investment Management η οποία διαχειρίζεται $1,4 τρισ σε περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να θέσει νέους κανόνες που θα αντικατοπτρίζουν τα ρίσκα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έκθεση αναλυτών. Το fund θα πρέπει επίσης να ακολουθήσει επενδυτικά προγράμματα που παραμένουν πιστά στους κανονισμούς της Συμφωνίας του Παρισιού για την επίτευξη net-zero εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Martin Skancke, υπογράμμισε πως οι επιπτώσεις των βιομηχανικών τομέων εκτός του πετρελαϊκού παραμένουν σχετικά άγνωστες.

Στην έρευνά του, η ομάδα του Skancke στοχοποιεί συγκεκριμένα τον τομέα των χρηματοοικονομικών. Σύμφωνα με τις αναλύσεις η έκθεση των τραπεζών σε κλιματικά ρίσκα οφείλεται στα δάνειά τους προς πολλαπλούς βιομηχανικούς τομείς.

Ο Skancke τόνισε πως τα ρίσκα του τομέα του real estate μπορούν να υπολογιστούν εύκολα λόγω των απτών παραδειγμάτων της αλλαγής των ακτογραμμών και της ερημοποίησης περιοχών. Ο τομέας των ασφαλίσεων, από την άλλη, πρόκειται να πληγεί ιδιαίτερα, λόγω των ασφαλιστικών αξιώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων από τις ολοένα και πολυπληθέστερες περιβαλλοντικές καταστροφές. Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα ρίσκα παραμένουν δυσεπίλυτα και στον τομέα των μεταφορών.

Οι τιμές του άνθρακα

Για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των ρίσκων αυτών, η ανάλυση υποστηρίζει πως το Ταμείο Πλούτου της Νορβηγίας θα πρέπει να θεσπίσει κανόνες στρες τεστ στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο χαρτοφυλάκιο. Επιπροσθέτως, ακόμη και οι επενδυτές θα πρέπει να περνούν ένα στρες τεστ για τον εξορθολογισμό και τον σωστό υπολογισμό των ρίσκων τους.

Η έκθεση τονίζει πως το Ταμείο Πλούτου δε θα πρέπει να υπολογίζει τομείς μαζικά αλλά να διαχωρίζει τα ρίσκα μεταξύ των συγκεκριμένων εταιρειών. Ακόμη κι αν ο πετρελαϊκός τομέας -για παράδειγμα- αποτελεί μεγάλο κλιματικό ρίσκο, «ενδέχεται μία πετρελαϊκή εταιρεία να καταφέρει να γίνει ηγέτης στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σύμφωνα με τον Skancke.

H μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου της δυτικής Ευρώπης Νορβηγία πιέζεται προς τη θέσπιση γενναιότερων κλιματικών στόχων για το Ταμείο Πλούτου της. Προς το παρόν, το κύριο μέλημα του επενδυτικού Ταμείου είναι ο περιορισμός των απωλειών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τη στιγμή που ο τομέας του finance περνά σε μία νέα εποχή Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Διακυβέρνησης (ESG).

Επενδυτικός ακτιβισμός

Ο Νορβηγός ΥΠΟΙΚ Jan Tore Sanner φαίνεται πως συμφωνεί με τα ευρήματα της έκθεσης.  Όμως, υπογραμμίζει πως το Ταμείο δε θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον κύριο στόχο επίτευξης κερδοφορίας. Προς το παρόν, το Ταμείο Πλούτου της Νορβηγίας έχει αρχίσει να πιέζει τους ρυπογόνους τομείς. Η Carine Smith Ihenacho, Chief Corporate Governance Officer του Ταμείου, αναφέρει πως αρκετές επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο δεν κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η Ihenacho «στοχοποιεί» τις Exxon Mobil Corp και Chevron Corp ως παραδείγματα επενδυτικού ακτιβισμού ο οποίος θα ασκήσει πιέσεις στις εταιρείες για αλλαγή των πρακτικών τους.

Τόσο ο Sanner όσο και ο Skancke αναφέρουν πως η εκποίηση θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, αλλά το γκρουπ των αναλυτών υπογραμμίζει πως το Ταμείο θα πρέπει να έχει την ικανότητα εκποίησης και αποφυγής μετοχών που δε συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.