Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 1.1216

Πώς θα κινηθεί το πετρέλαιο μετά τη συνάντηση στη Ντόχα - Τι περιμένουν οι αναλυτές

  • ( UPD -17/04/2016 21:06 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα δούμε ένα απότομο sell off στις αγορές τη Δευτέρα» σχολίαζε η Citi πριν τη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην Ντόχα του Κατάρ για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου.

Παρόλο που οι αναλυτές περίμεναν μια πρόχειρη και ασαφή συμφωνία την Κυριακή, τελικά, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, καθώς οι 16 εκπρόσωποι χωρών που παράγουν περίπου το μισό πετρέλαιο παγκοσμίως, έφυγαν από τη συνάντηση το βράδυ χωρίς καμία συμφωνία.

«Νομίζω ότι θα είναι μια ασαφής, μη δεσμευτική συμφωνία. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν θα υπάρξει καμία πραγματική συμφωνία» σχολίασε πριν την απόφαση στο CNBC, ο John Kilduff της Again Capital.

Οι τιμές πετρελαίου έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, εν μέσω αισιοδοξίας για τη συνάντηση στη Ντόχα, και το «πάγωμα» της παραγωγής.

Το πετρέλαιο έχει καταγράψει ράλι πάνω από 50% μετά τα χαμηλά 12 ετών του Φεβρουαρίου, απ' όταν ανακοινώθηκε η συνάντηση. Η τιμή του Brent έκλεισε στα 43,1 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή στο Λονδίνο.

«Υπάρχουν πολλές δηλώσεις για το πετρέλαιο αλλά ο βασικός καταλύτης είναι τα χρήματα, τα έσοδα. Και τα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχουν καταρρεύσει» τονίζει ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της IHS.

Αυτό είναι που ίσως έφερε τις χώρες στο «τραπέζι» των συζητήσεων, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Το 2014, τα έσοδα του OPEC ανέρχονταν σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι ήταν περίπου μισό τρισεκατομμύριο. Φέτος τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 20%. Αυτό ασκεί σημαντικές πιέσεις στις κυβερνήσεις, που πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Οι προϋπολογισμοί πρέπει να μειωθούν, οι αξιολογήσεις υποβαθμίζονται. Υπάρχει το ρίσκο κοινωνικών αναταραχών και οικονομικών προβλημάτων. Νομίζω ότι αυτό είναι που πιέζει τις χώρες να βρουν έναν τρόπο για να εξισορροπήσουν την αγορά» προσθέτει ο Yergin.

Σύμφωνα με έρευνα του CNBC, η πιθανότητα συμφωνίας για το «πάγωμα» ήταν λίγο μεγαλύτερη από το 50%. Οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν υποστηρικτική προς τις τιμές αλλά πλέον οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν νέο sell off, αν και όχι στα χαμηλά του Φεβρουαρίου.

Η αποτυχία συμφωνίας θα έχει επίδραση και στις χρηματαγορές τη Δευτέρα, εκτιμούν.

Σύμφωνα με τον Yergin η εγχώρια πολιτική του Ιράν δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία στο πετρέλαιο, καθώς η χώρα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή της στα επίπεδα προ κυρώσεων.

«Αν δεν ήταν η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν μπορεί να τα έβρισκαν» υποστηρίζει.

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required