Γενικός Δείκτης:699.891.44%

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα η Citi

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προχωρά η Citigroup προβλέποντας παράλληλα ότι ο στόχος 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα επιτευχθεί τα επόμενα τρία χρόνια καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές υποχωρήσεις απ' τους δανειστές στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της για τις παγκόσμιες προοπτικές η Citigroup, η οποία επινόησε τον διάσημο πλέον όρο “Grexit” το Φεβρουάριο του 2012 εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα εξέλθει τελικά απ' την Ευρωζώνη, προβλέπει πως το ΑΕΠ το 2017 αυξήθηκε 1,2%, από 1,3% που εκτιμούσε πριν. Παράλληλα σημειώνει πως και το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 1,5%, καθώς τόσο η εγχώρια ρευστότητα όσο και τα δημοσιονομικά μέτρα παραμένουν "σφιχτά" και τα capital controls εξακολουθούν να "πνίγουν" την οικονομία.

Η επενδυτική τράπεζα είναι αρκετά συγκρατημένη και για τα επόμενα χρόνια θεωρώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,5% το 2019, 1,6% το 2020, 1,5% το 2021, και 1,6% το 2022.

greeceCITI

Σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμά πως φέτος θα βρεθεί στο 3,1%, γεγονός που υποδηλώνει πως αφενός η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ενεργοποιηθεί ένα χρόνο νωρίτερα και θα τεθεί ισχύ μαζί με τις μειώσεις των συντάξεων το 2019, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, αφετέρου τα περίφημα «αντίμετρα» θα παραμείνουν ανενεργά.

Για εκείνη τη χρονιά, το 2019, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 2,8%.

greeceCITI2

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required