Την ώρα που οι τουρκικές κρατικές τράπεζες αγωνίζονταν να στηρίξουν την τουρκική λίρα από την κατρακύλα με αθρόες πωλήσεις δολαρίων από την περασμένη εβδομάδα, τα funds στοιχηματίζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ότι η κατρακύλα της λίρας μόλις αρχίζει.

Μια εντολή ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων εκτελέστηκε λίγα λεπτά αφότου η ισοτιμία της λίρας έσπασε το όριο του 6 την περυσινή Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία της Depot Trust & Clearing Corporation. Το συγκεκριμένο στοίχημα θα κερδηθεί για τον επενδυτή που το έβαλε αν η λίρα υποτιμηθεί μεταξύ 6,5 και 7,3 ανά δολάριο μέχρι τις 7 Αυγούστου – ενδεχομένως πέρα και από το χαμηλό ρεκόρ του 7,2362.

Ένα άλλο στοίχαμα αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα ίδια χαρακτηριστικά και υποθέσεις ως προς τις τιμές της ισοτιμίας και την προθεσμία μπήκε λίγες ώρες αργότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της DTCC.

Οι απώλειες της τουρκικής λίρας επιταχύνθηκαν ύστερα από την αποτυχία της άμυνας των τουρκικών αρχών. Τα παραπάνω στοιχήματα αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για τις συντονισμένες προσπάθειες που κάνουν οι τουρκικές τράπεζες για να αποτρέψουν την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος στην αγορά spot.

Την ημέρα που έγιναν τα υπερμεγέθη στοιχήματα, οι κρατικές τράπεζες προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να σταματήσουν την πτώση του νομίσματος πλημμυρίζοντας την αγορά με δολάρια. Η πτώση τελικά ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της λίρας σε πέντε μήνες.

Για όλη την περασμένη εβδομάδα, οι δανειστές πώλησαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν το νόμισμα. Οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και στην τρέχουσα με επιπλέον κόστος δισεκατομμυρίων, αγνώστου αριθμού προς το παρόν.

Οι επενδυτές λένε ότι οι παρεμβάσεις προστάτεψαν τη λίρα από τις βουτιές που ταλαιπωρούν τα νομίσματα άλλων αναδυομένων οικονομιών, αλλά ανησυχούν γιατί η αυτού του είδους η άμυνα δεν είναι βιώσιμη.

Οι παρεμβάσεις επίσης στρεβλώνουν την αγορά και τροφοδοτούν τις οικονομικές ανισορροπίες που θα επιβαρύνουν τη λίρα αργότερα ούτως η άλλως.

‘Ασταθής προσαρμογή’

“Όσο περισσότερο παρεμβαίνουν οι τούρκοι για να υποστηρίξουν τη λίρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας ασταθούς προσαρμογής”, δήλωσε ο Τζέισον Τέρβι, ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο, ο οποίος βλέπει το νόμισμα να μειώνεται κατά περίπου 20% φέτος. “Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η ισχυρή ανάκαμψη της Τουρκίας κατά το παρελθόν έτος τροφοδοτεί μια νέα επιδείνωση της θέσης του τρέχοντος λογαριασμού.”

Η σωρευτική μείωση των επιτοκίων κατά 1.250 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο τα οδήγησε κάτω από τον πληθωρισμό, δηλαδή το πραγματικό επιτόκιο στην Τουρκία για μια κατάθεση είναι αρνητικό. Αυτό έκανε τα νοικοκυριά να στραφούν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε δολάρια και άνοιξε την πόρτα εξόδου σε διεθνείς επενδυτές.

Εντούτοις, η κεντρική τράπεζα – ενθαρρυμένη από την πρόσφατη σταθερότητα του νομίσματος και την επιβράδυνση του πληθωρισμού – φαίνεται αποφασισμένη να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να ρίξει τονωτικά στην τουρκική οικονομία όπως ζητάει ο Ερντογάν. Θα αποφασίσει στην συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου.

Ένας άλλος στοιχείο του κλίματος για τη λίρα επιδεινώνεται. Ένας δείκτης που αντανακλά πόσο πληρώνουν οι επενδυτές στην αγορά δικαιωμάτων προαιρέσεως για να πουλήσουν το νόμισμα παρά να το αγοράσουν – υπερδιπλασιάστηκε από το τέλος Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι οι συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης ξεκίνησαν στις 7 Φεβρουαρίου, η λίρα εξασθένησε λιγότερο από 1%. Τώρα όμως έχει σπάσει τα βασικά επίπεδα στήριξης, ξεπερνώντας το σφιχτό εύρος που την κράτησε μέχρι τώρα και ανοίγοντας γρήγορα το δρόμο για περαιτέρω απώλειες.

Η ισοτιμία του νομίσματος “φαίνεται να είναι συνδεδεμένη με μια αόρατη κλωστή με το επίπεδο 6,00”, δήλωσε ο Πιότρ Μάτις, αναλυτής στρατηγικής της Rabobank στο Λονδίνο.

«Όταν σπάσει, η ισοτιμία λίρα δολάριο είναι πιθανό να εκτοξευτεί προς το υψηλό Μάιο του 2019 στα 6.2457».

Νέα πτώση, νέες παρεμβάσεις σήμερα

Η λίρα πιέζεται και σήμερα. Η ισοτιμία υπερέβη το 6,06 ενώ οι παρεμβάσεις των τουρκικών αρχών συνεχίζεται. Κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας δεν υπήρξε μέρα χωρίς πιέσεις -και χωρίς ακριβές παρεμβάσεις: