Οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένα τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Ρωσίας, οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού το έχουν από καιρό πάρει απόφαση – ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα – ότι τα Ρώσικα δεν θα ακούγονται φέτος στις παραλίες της Χαλκιδικής.

Η Ρωσία όμως, η οποία υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες σε all inclusive resorts των μεσογειακών ακτών, υπολόγιζε σημαντικά στην έλευσή τους – και το συνάλλαγμα που θα άφηναν πίσω τους για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.

Αυτή την προσδοκία όμως την εξαφάνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει το δικό του ασθενές νόμισμα να υπερασπιστεί.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε τους Ρώσους να μην κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «μπορεί να καταβληθεί πολύ υψηλό τίμημα για λίγες ημέρες ανάπαυσης» καθώς συνεχίζεται η μάχη για τον περιορισμό του κοροναϊού.

Στην πραγματικότητα όμως είναι το ρούβλι που θέλει να προστατέψει.

Οι δαπάνες διακοπών των Ρώσων σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Φινλανδία και η Ταϊλάνδη συνήθως είναι περισσότερα από τα έσοδα από ξένους τουρίστες στη Ρωσία κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Η οικονομολόγος της Renaissance Capital, Σοφία Ντονέτς, εκτιμά ότι οι δαπάνες των Ρώσων για διακοπές στο εξωτερικό θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% φέτος.

«Ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών θα μπορούσε να παραμείνει στη Ρωσία φέτος», είπε η Ντονέτς τηλεφωνικά από τη Μόσχα. «Αυτός θα ήταν ένας ισχυρός παράγοντας υποστήριξης για το ρούβλι.»

Αν οι Ρώσοι μείνουν σπίτι τότε, υπολογίζεται, ότι το ρούβλι θα μπορούσε να ενισχυθεί σε σχέση με το δολάριο ακόμα κατά 4%. Το νόμισμα έχει ήδη ισχυροποιηθεί κατά 5,3% αυτό το μήνα, μειώνοντας τις απώλειές του μέχρι τώρα φέτος στο 12%. Είχε επηρρεαστεί από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και από την έξοδο των επενδυτών από επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Ενίσχυση του τουρισμού

Η εξοικονόμηση σε συνάλλαγμα από τους τουρίστες που δεν θα ταξιδέψουν εκτός Ρωσίας θα «αντισταθμίσει εν μέρει την επίδραση των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των μειωμένων εξαγωγών» στο ρούβλι, είπε ο οικονομολόγος της ING Ντμίτρι Ντόλγκιν μέσω email.

Τα σύνορα της Ρωσίας έκλεισαν από τις 30 Μαρτίου λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού.