Προς τη χειρότερη εβδομάδα από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 οδεύουν οι τιμές των μετοχών, την ώρα που ο κόσμος προετοιμάζεται για μια πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εξανεμίστηκαν οι ελπίδες ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί στην Κίνα, σημειώνει το Reuters δίνοντας δραματικές διαστάσεις στην έξαρση του κορωνοϊού.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια παγκόσμια ύφεση καθώς ο ιός έχει προκαλέσει αναταράξεις στον κλάδο ταξιδίων και στην αλυσίδα εφοδιασμού που θέτουν στον κίνδυνο ύφεσης τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρωζώνη.

Η αμερικανική αγορά μετοχών εισήλθε σε επικράτεια διόρθωσης με τον S&P 500 να χάνει πάνω από 4% την Πέμπτη, ενώ έχει απολέσει πάνω από 10% από το κλείσιμο της 19ης Φεβρουαρίου. Και οι ασιατικές μετοχές σήμερα ακολουθούν τη χθεσινή βουτιά της Wall Street, με τον Nikkei στο Τόκιο να χάνει πάνω από 3,5% και τις μετοχές στο χρηματιστήριο της Σενζέν στην Κίνα να βυθίζονται σχεδόν 5%.

«Ο κορωνοϊός μοιάζει τώρα με πανδημία. Οι αγορές μπορούν να αντέξουν ακόμη και αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, αρκεί να μπορούμε να δούμε το τέλος του τούνελ. Όμως προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα κρατήσει η κρίση ή πόσο σοβαρή θα είναι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Norihiro Fujito, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 44 νέους θανάτους και 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη χώρα να είναι ο χαμηλότερος από τις 23 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters συνολικά 10 χώρες ανέφεραν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσα στις οποίες η Νιγηρία, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρας της Αφρικής.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται, επίσης, η δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα κράτη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται. «Ο ιός αυτός έχει δυναική πανδημίας. Δεν είναι η ώρα για φόβο. Τώρα είναι η ώρα για λήψη μέτρων προκειμένου να εμποδίσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού και να σώσουμε ζώες» είπε χαρακτηριστικά την Πέμπτη.

Σε μια πρώτη «απάντηση» στην έκκληση του διευθυντή του ΠΟΥ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης των ειδικών εξουσιών που της δίνει το Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού.

Στην Ευρώπη, υπενθυμίζει το Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονωϊού διπλασιάστηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία υπήρξαν προειδοποίησεις για επερχόμενη επιδημία και στην Ελλάδα, μια πύλη εισόδου των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα.