Ελλάδα

Φεστιβάλ «ΑΝΩ», σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό απόθεμα της Σύρου

  • Διαμαντής Σεϊτανίδης


Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται και η επιτυχία του έχει εκθετικό βαθμό. Στις μέρες του Φεστιβάλ ο τουρισμός στη Σύρο αυξάνεται πάνω από το ένα τρίτο

Μια μοναδική μουσική εμπειρία, αλλά και μια επίσης μοναδική τουριστική απόλαυση θα συνδυάσουν όσοι επιλέξουν να βρίσκονται στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο διάστημα 19- 25 Αυγούστου. Τότε, εκτός όλων των άλλων αξιοθέατων του νησιού, που συνδυάζει κατά τρόπο μοναδικό την πλούσια πολιτιστική παράδοση, τα εξαίσια τοπία, τις υπέροχες παραλίες και τη νυχτερινή ζωή του ελληνικού καλοκαιριού, οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να ανηφορίσουν προς την άνω Σύρο για να παρακολουθήσουν το τρίτο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου “ΑΝΩ”, που θα πραγματοποιηθεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή της Άνω Σύρου.

Αφού μέσα στη μέρα ο επισκέπτης του πιο σημαντικού μεσαιωνικού οικισμού της Ελλάδας, της Άνω Σύρου, γυρίσει στα σοκάκια της, καθίσει στα στέκια της, επισκεφθεί τις μικρές πλατείες της με την απέραντη θέα στην Ερμούπολη και το Αιγαίο, περάσει οπωσδήποτε από το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη όπου θα έχει την ευκαιρία να δει τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ρεμπέτη, αλλά και χαρτιά πάνω στα οποία έγραφε τους στίχους των τραγουδιών που έμειναν αθάνατα, το βράδυ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τρεις πολύ σημαντικές συναυλίες, μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, που όλοι στο νησί αποκαλούν “Σαν Τζώρτζη”.

Ο καθολικός “Σαν Τζώρτζης”, στα δεξιά του η ορθόδοξη “Ανάσταση” και πίσω από τους δυο λόφους της Ερμούπολης, το Αιγαίο

 

Τα καλοκαίρια η Άνω Σύρος αλλάζει μορφή. Με επίκεντρο το Φεστιβάλ, αλλά και άλλα δρώμενα που διοργανώνοται στα σοκάκια της, Έλληνες και ξένοι τουρίστες απολαμβάνουν μια διαφορετική εκδοχή του ελληνικού καλοκαιριού. Κι αυτό, ακριβώς δίπλα στις υπέροχες παραλίες του νησιού: Στην Αζόλιμνο, τη Βάρη, το Μέγα Γιαλό, την Ποσειδωνία (ή “Ντελαγκράτσια” όπως την ακούμε στη “Φραγκοσυριανή”), τις Αγκαθωπές, το Γαλησσά, το Φοίνικα, το Κίνι…

 

Ένα από τα πιο γνωστά ρεμπέτικα του Μάρκου Βαμβακάρη, ξεκινησε να γράφεται έτσι, σε αυτό το χαρτί…

 

Τις μέρες που δεν υπάρχει συναυλία στο “Φεστιβάλ ΑΝΩ”, υπάρχει πληθώρα εκδηλώσεων στην Ερμούπολη. Το εκπληκτικό “Θεάτρο Απόλλων” μοναδικής ομορφιάς, φιλοξενεί σχεδόν καθημερινά μέσα στο καλοκαίρι αξιόλογες εκδηλώσεις: Παραστάσεις, συναυλίες, ερμηνείες διασήμων στο είδος τους ή ερασιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών του νησιού. Ο επισκέπτης, διαλέγει και παίρνει.

Το ανυπέρβλητο “Θέατρο Απόλλων”, στην Ερμούπολη της Σύρου

 

Πάμε πίσω, στο “Φεστιβάλ “ΑΝΩ”. Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται και η επιτυχία του έχει εκθετικό βαθμό. Στις μέρες του Φεστιβάλ ο τουρισμός στη Σύρο αυξάνεται πάνω από το ένα τρίτο. Μεγαλύτερη είναι η αύξηση των σχετικών δημοσιευμάτων που μιλούν για το νησί και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα:

 

Για 3η συνεχή χρονιά λοιπόν, πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Σύρο. Το Φεστιβάλ έχει επίκεντρο το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην χώρα μας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου και στόχο την αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. Υποδέχεται και φέτος σημαντικούς ερμηνευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια σειρά συναυλιών και παράλληλων εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και καλλιτεχνικής αξίας για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες του.

Το αρχαιότερο Εκκλησιαστικό Όργανο της Ελλάδας, βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο της Άνω Σύρου

Ώρα έναρξης 8:00μ.μ, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

19 Αυγούστου
Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου
Klaus Sonnleitner (Αυστρία), εκκλησιαστικό όργανο

22 Αυγούστου 2019
Συναυλία με έργα εκκλησιαστικού οργάνου και όμποε
Alois Koch (Ελβετία), εκκλησιαστικό όργανο
Δημήτρης Σιδερής, όμποε

25 Αυγούστου 2019
Συναυλία με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και άρπα
Ουρανία Γκάσιου, εκκλησιαστικό όργανο
Θεόδωρος Ματούλας, άρπα

Παράλληλες εκδηλώσεις

21 Αυγούστου
Αυτοσχεδιασμοί στο εκκλησιαστικό όργανο πάνω σε μουσικά θέματα γνωστών κινηματογραφικών ταινιών
Damian Skowroński (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο

23 Αυγούστου
Προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, Καλομενοπούλου 5, Ερμούπολη.
Ο βωβός κινηματογράφος και το κινηματογραφικό όργανο.

Δημήτρης Κεραμιδάκης, όργανο

Ξεναγήσεις

Τις ημέρες των συναυλιών θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού.

Την επιμέλεια των εισαγωγικών ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν πριν από τις συναυλίες αναλαμβάνει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ :  https://anofestival.gr

Σχεδίαση Αφίσας: Φαίδρα Ρίχτερ / Οπτική Ταυτότητα Φεστιβάλ: Φρειδερίκος Ρούσσος

Το Φεστιβάλ ΑΝΩ 2019 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Υπουργείο Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

—————————-

Διοργάνωση: Καθολική Επισκοπή Σύρου, Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου

Συνδιοργανωτές:  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Σύρου Ερμούπολης

Δωρητής:  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγοί: Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού,  Υπουργείο Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, REVOIL, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, ΓΑΔ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ

Σε συνεργασία με: Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Goethe-Institut, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ORION AMKE

Χορηγός Μετακίνησης: BLUE STAR FERRIES, SEA JETS

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ 9,84, ΘΕΜΑ RADIO, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, MUSIC PAPER, ART & PRESS, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, CYCLADES24, SYROS TODAY, SYROS AGENDA, NAXOS TIMES, ΑΙΓΑΙΟ FM LIVE, EMPNEUSI 107 FM

 

 

Απόρρητο Απόρρητο