Εντυπωσιακή εξέλιξη συνιστά το «πράσινο φως» που έδωσε η ΡΑΕ για μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, τόσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και για τα πρόσωπα που φέρονται να βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Όσον αφορά το τυπικό σκέλος, η νέα άδεια εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή στις 15 Ιουλίου και αφορά σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 870 MW, στην ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας (Δημοτική Ενότητα Μακρυχωρίου).

Ο νέος σταθμός θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~593 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~277 MW, με Ονομαστική (Μικτή) Ισχύ 870 MW και Καθαρή Ισχύ (προς το Σύστημα) 845 MW.

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 6 Απριλίου 2021 από την εταιρεία με την επωνυμία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας», μοναδικός μέτοχος (100%) της οποίας εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited.

Ακολούθησε ένας πλούσιος «διάλογος» μεταξύ της εταιρείας και της ΡΑΕ που ζητούσε συμπληρωματικά στοιχεία και ο οποίος διήρκεσε από τα μέσα Μαΐου έως και τις 2 Ιουλίου.

Η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», που εδρεύει στη Λ. Κηφισιάς στο Ψυχικό, ιδρύθηκε μόλις έναν μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου 2021.

Το «παρών» Μηλιώνη

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε στις 30 Μαρτίου, στη θέση του Προέδρου συναντάμε ένα γνώριμο από το παρελθόν πρόσωπο, τον Βασίλη Μηλιώνη, ο οποίος πλαισιώνεται από τον Ισραηλινό Rotem Ben Horin (φέρεται να δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά του real estate) ως Αντιπρόεδρο και τον Δημήτρη Μπαλάση ως μέλος.

Πρόκειται για το comeback του Β. Μηλιώνη στην ενεργειακή αγορά; Είναι κάτι που μένει να φανεί, καθώς στις 14 Μαΐου συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. όπου Πρόεδρος ανέλαβε ο Rotem Ben Horin και τα άλλα δύο μέλη είναι ο Δ. Μπαλάσης και ο Δ. Αντωνίου, με τον Μηλιώνη να απουσιάζει από τη σύνθεση.

Ο τελευταίος επιχειρηματικός σταθμός του ανθρώπου που συμπρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των Energa-Hellas Power, ήταν τα ακίνητα πολυτελείας. Όπως είχε αναδείξει πέρυσι το newmoney ο Β. Μηλιώνης μέσω της εταιρείας Filia Investments δραστηριοποιείται στους τομείς του real estate και του τουρισμού, με ναυαρχίδα -σε πρώτη φάση- την επένδυση για το Filia Estate, ύψους 16 εκατ. ευρώ στην Κρήτη, που περιλαμβάνει 5άστερο ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες. Σημειωτέον, ότι η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» και η Filia Investments εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση επί της Λ. Κηφισίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Μηλιώνης, μαζί με τον Α. Φλώρο ήταν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Energa-Hellas Power, όπου κατά το αρχικό κατηγορητήριο υπήρξε υπεξαίρεση 236 εκατ. ευρώ σε βάρος των ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, Δήμων και του Δημοσίου. Το δικαστήριο, ωστόσο, αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους Δήμους και το Δημόσιο που έφτανε στα 72 εκατ. ευρώ. Παράλληλα από την πλευρά των κατηγορουμένων είχαν δεσμευθεί 127 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων περίπου 85 εκατ. ευρώ προς επιστροφή στο Δημόσιο και τους Δήμους. Τελικά μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση (10 χρόνια) ο Βασίλης Μηλιώνης, τον Νοέμβριο του 2019, κρίθηκε αθώος.

Όσον αφορά την κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited συστάθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018, εδρεύει στη Λευκωσία και διευθύνεται από δικηγορικό γραφείο, ενώ στις 14 Μαΐου πιστοποιήθηκε η καταβολή του αρχικού κεφαλαίου (100.000 ευρώ) της «Λάρισα Θερμοηλεκτρική».

Τα ερωτήματα

Πέρα από όποια άλλα εύλογα ερωτήματα που ενδεχομένως προκύπτουν, προκαλεί εντύπωση η επιλογή της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία αν υλοποιηθεί θα απαιτήσει ποσό άνω των 350 εκατ. ευρώ. Και τούτο σε μια συγκυρία όπου αφενός «τρέχουν» τουλάχιστον άλλα πέντε μεγάλα projects για νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου και αφετέρου λόγω των νέων στρατηγικών κατευθύνσεων της Ε.Ε. τα έργα φυσικού αερίου αποκλείονται από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Συντρέχον ερώτημα αποτελεί και το τι μέλλει γενέσθαι με την αντίστοιχη επένδυση του ομίλου Καράτζη, καθώς η δική του άδεια που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019 προβλέπει τη δημιουργία σταθμού συνδυασμένου κύκλου ισχύος 660MW επίσης στη Λάρισα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις με πιθανούς ξένους «συμπαίκτες»…