Τις υπέρογκες οφειλές των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) επιδιώκει να εισπράξει η ΔΕΗ, αναζητώντας λύση στην διαχρονική πληγή με την ενέργεια που καταναλώνεται για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.

Πρόκειται για οφειλές που υπολογίζονται στο  ύψος των 150 έως 200 εκ. ευρώ εάν σε αυτό το κονδύλι συνυπολογιστούν και τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Χθες από το βήμα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), στην οποία βρέθηκε για να συζητήσει θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης πρότεινε την συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών, των ΤΟΕΒ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Όπως σημείωσε, η ΔΕΗ “είναι έτοιμη να συζητήσει με τους Οργανισμούς γιατί θέλει να πάρει τα λεφτά της πίσω”.

Πρόκειται για μια πρόταση που συζητείται από καιρό με σκοπό την ορθή λειτουργία των οργανισμών άρδευσης των καλλιεργειών, οι οποίοι διαχειρίζονται εγγειοβελτιωτικά έργα (φράγματα,  αρδευτικές διώρυγες, στραγγιστικές τάφρους, αντλιοστάσια κλπ).
Ο κ. Χατζηδάκης ενώπιων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ φάνηκε να ενστερνίζεται παλαιότερη πρόταση της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η οποία έχει προτείνει χορήγηση στους ΤΟΕΒ μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση των Περιφερειών.

Το σχέδιο είχε προτείνει η ΕΝΠΕ και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 χωρίς αποτέλεσμα. Η πρόταση περιελάμβανε, εκτός από χαμηλότοκο δάνειο 25ετίας,  µε εγγυήτριες τις Περιφέρειες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια για τις ανάγκες ηλεκτροδότησής των ΤΟΕΒ.  Το σχέδιο αυτό επανέλαβε χθες και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε από  τον υπουργό να διευκολυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία και να μην χρειάζονται εγκρίσεις από την ΡΑΕ. Ένα βήμα πιο μπροστά πήγε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασσαπίδης, λέγοντας ότι με τροπολογία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για σύνδεση στο δίκτυο των ΤΟΕΒ, για να μηδενιστεί έτσι το κόστος παραγωγής. Όπως μάλιστα σημείωσε, σήμερα από τις 47 ΤΟΕΒ, οι 44 δεν έχουν άδεια χρήσης νερού και περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η πρόταση για την επίλυση του γόρδιου δεσμού των ΤΟΕΒ, η οποία βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, δίνει στους οργανισμούς αυτούς τη δυνατότητα πλήρους αποπληρωμής των χρεών τους προς τη ΔΕΗ, μέσω μακροχρονίου δανεισμού και αφού προηγουμένως τεθούν σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας και βεβαιωθεί η οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.

Την Πέμπτη το νομοσχέδιο για τους Δασικούς Χάρτες

Ο κ. Χατζηδάκης, προχώρησε χθες σε μια δίωρη εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους Περιφερειάρχες, παρουσιάζοντας παράλληλα  και τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν στους δασικούς Χάρτες και προτείνουν:

α) αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων και σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενο έργο,

β) δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιεί την περιουσία όταν δικαιώνεται στην εξέταση των αντιρρήσεων χωρίς να περιμένει να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα και

γ) αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής των δασικών χαρτών με σεβασμό στο Σύνταγμα και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις περί του αντιθέτου εκδοθείσες πράξεις της Διοικήσεως (αναδασμοί, εποικιστικά κλπ). « Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που επιλύουν χρόνια προβλήματα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Όσον αφορά στις προστατευόμενες περιοχές ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ένα νέο μοντέλο για τους Φορείς Διαχείρισης με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να είναι αρμόδιες για τη φύλαξη των περιοχών, οι Περιφέρειες για τα έργα που θα εκτελούνται, καθώς και για την ήπια ανάπτυξή τους, με χρηματοδότηση για τις δράσεις τους από το ΥΠΕΝ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο νέος φορέας θα έχει «αντένες» σε κάθε προστατευόμενη περιοχή με έναν διευθυντή που θα επιλεγεί από το σημερινό υπαλληλικό προσωπικό. Η βάση στελέχωσης του νέου φορέα θα είναι οι σημερινοί υπηρετούντες υπάλληλοι.

Ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κ. Ρένας Δούρου που συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΝΠΕ, μίλησε και για την εκτροπή του Αχελώου, λέγοντας ότι η μερική εκτροπή ήταν μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ και ότι το έργο θα γίνει σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ. «Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί και θα συζητήσει με όλους χωρίς αιφνιδιασμούς» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Βροχή ήταν οι ερωτήσεις που δέχτηκε για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε όλη την χώρα αλλά και για τις ΑΠΕ. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση για τους όρους με τους οποίους θα εγκαθίστανται φωτοβολταικά σε γη υψηλής παραγωγικότητας αναφέρθηκε ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων οι Περιφέρειες ζήτησαν την εμπλοκή τους στο σχεδιασμό και μάλιστα ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι δεν νοείται σχεδιασμός για τα σκουπίδια χωρίς την εμπλοκή των Περιφερειών.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει εντός του έτους στη δημοπράτηση 17 σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων καθώς και στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθούνται τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια κτίρια.